Вторник, 02 Фев 2021
    
Созопол

Подготвят още финансови рестрикции в Созопол

  16.05.2020 10:42  
Подготвят още финансови рестрикции в Созопол

Администрацията в Созопол подготвя нов, още по-рестриктивен план за финансово оздравяване на общината. Актуализация на бюджета се очаква след края на юни, заяви кметът Тихомир Янакиев.

Той допълни, че ще изчакат да видят началото на туристическия сезон. От него до голяма степен зависят основните приходи в бюджета. Това, което на този етап се очертава, не е оптимистично. „От разговорите, които проведох с хотелиери и ресторантьори става ясно, че резервациите за май са отменени или отложени. Същото е и за юни", посочи Янакиев. Той смята, че най-лошият сценарий, който би бил пагубен за общината, е изобщо да няма сезон. И призова това лято българският турист да избере родното Черноморие.

Янакиев е категоричен, че икономическият ефект от епидемията ще дойде не от направените разходи за дезинфектанти и храни, а от липсата на приходи, вследствие на нея. Общината отделила ресурс за такива разходи. Много помогнали и дарения, направени от частни лица и фирми. До този момент са събрани около 25 хиляди лева. С част от тях са раздадени на два пъти хранителни продукти, дезинфекцирани са улиците. В Общината обаче сериозно се притесняват от липсата на приходи в хазната. „Направихме засечка на приходната част на бюджета през март и април спрямо предходната и по-предходната година и резултатът е срив 50% надолу. Изключително е трудно и тежко. В момента разработваме нов план за финансово оздравяване, който ще е още по-рестриктивен“, посочи градоначалникът. Тази година собствените средства за капиталови разходи извън тези, които трябва да се разплащат, наследени от предходното управление, са само 300 000 лева.  От тях собствените ще бъдат между 160 и 180 хиляди лева. По програмата вече са направени някои инвестиции, като например поставянето на бариери и четци на паркингите, които преминаха на стопанисване към Общината.

Настоящата власт има за задача да се справя и с тежкото финансовото наследство, оставено й от предходното управление. Общият дълг е около 22 млн. лв. За първа година Общината е успяла да направи сериозно плащане и по главницата. Вече са разплатени 900 000 лева стари задължения. 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте