Неделя, 21 Фев 2021
    

Местният парламент в Пазарджик отмени единодушно продажбата на гората на Црънча

  11.05.2020 13:46  
Местният парламент в Пазарджик отмени единодушно продажбата на гората на Црънча

На извънредно заседание днес 37 от общинските съветници в Пазарджик отмениха единодушно предишното си решение № 79 от 29 април т.г., с което тогава одобриха продажбата на 368 дка гора над село Црънча.

До новото гласуване и последвалото решение се стигна, след като народният представител и издател на „ Телеграф медиа“ Делян Пеевски, който е и едноличен собственик на капитала на „ Интръст“ЕАД, заяви, че ще дари 700 000 лв. на община Пазарджик, за да й помогне финансово и да не се стига до продажбата на гората на црънчани. Такива бяха намеренията на общината.

Съгласно волята на дарителя трябваше да бъде отменено решението за процедурата-таен търг. С половината от обещаната сума ще бъде направен парк за отдих „ Свети Георги Победоносец“ с детски площадки и спортни съоръжения, а с останалите 350 000 лв. да бъде подпомогнат Волейболен клуб“ Хебър“.

4-мата съветници от БСП поискаха да бъде сформирана комисия, която да съблюдава изразходването на средствата от финансовата помощ, предоставена на община Пазарджик в размер на 700 хиляди лева, но предложението им не бе прието от мнозинството в ситипарламента. 

Кметът Тодор Попов обясни, че ще се съобрази с желанието на хората в Црънча и на кмета на селото. Градоначалникът допълни, че според желанията на жителите от дарението могат да бъдат използвани средства и за създаването на учебен център в сградата на закритото местно училище. Тодор Попов призна, че освен от фирма „ Интръст“ му се е обадил и премиерът Бойко Борисов и помолил да се намери някакво решение, за да бъдат спокойни хората.

Единодушно бе прието и да се върне статута на гората от публична частна в публична общинска собственост. Представителят на Инициативния комитет и на Съвета за развитие на Црънча Трендафил Величков също благодари на „Интръст“ и на г-н Делян Пеевски и прочете декларацията, приета вчера на общоселско събрание.

В нея се изразява благодарност и се приканват съветниците в Пазарджик да спазят волята на дарителя. Днес или утре сутринта най-късно новото решение за отменената продажба на 368-те декара гора ще се изпрати на управителя на „Интръст“ Александър Георгиев, за да може дарителят да изпълни желанието си.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот