Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес

Бургаските екскурзоводи настояват да се инвестира в реклама

  08.05.2020 10:27  
Бургаските екскурзоводи настояват да се инвестира  в реклама

Дона МИТЕВА

Бургаските екскурзоводи не са шумни на фона на ситуацията в сектора, те са разумни. Категорични са, че трудностите не са единствено и само за тях, а за цялата икономика. Те имат своя позиция – настояват да се дотират седалки на авиопревозвачи и да се похарчат повече пари за реклама.к

„Нашата позиция на бургаските екскурзоводи е, че трябва да действаме в тази ситуация разумно, спокойно и с малко по-далечна визия в бъдещето. Пандемията  - месец, два - тя минава, но щетите и последствията поне година - две напред във времето ще ги има. Сега трябва да действаме с всички останали в бранша. Не да се делим. Първо е важно на туроператорите да се помогне – те да си стъпят на краката, защото те са нашите работодатели и клиенти.  Като гилдия присъстваме в достатъчно брой документи и министърът винаги ни споменава нас - екскурзоводите и аниматорите” Категорична е Кристалина Пирева, председател на Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас.

Становището на екскурзоводите е, че трябва да се тръгне по веригата, като не се изключват възлови играчи като превозвачи и т.н. От тази гледна точка те не са съгласни усилията да се насочват само  в определен сегмент. „Така или иначе този проблем не касае само нас, туристическите деятели. Всички сектори  на икономиката пряко или косвено са засегнати от настаналата криза. Това не е само мое мнение. Дискутирахме го с колегите и те също смятат така“, допълва Пирева и подчертава, че няма нужда от крайности.

По нейни думи има едни мерки, за които се говори още от миналата година и те  пряко не са свързани  с пандемията, но сега са още по-наложителни. И това са: да се започне с дотации на седалките в самолетите. Това, което го правят в Турция и Гърция много отдавна, защото няма да има авиопревоз или ще намалеят авиопревозвачите. Също така и трябва да се увеличат парите за реклама на българския туризъм в чужбина. „Логично тази година трябва да се преосмислят много неща и акцентът да отиде във вътрешният туризъм, но трябва да се инвестират средства и в рекламата, насочена към чуждите туристи, които да бъдат привлечени“, заключава Пирева.

Прави впечатление в бранша, че най-високо говорят онези туроператори, които се занимават с изходящ туризъм, а големите пари идват от входящия. Големите туроператори на този етап мълчат.

Бургаските екскурзоводи смятат, че е излишно и искането на оставки. Защото след падането на министъра, който е политическо лице следва смяна и в експертните състави и няколко години вакуум.

„В министерството на туризма има отлични експерти, които си знаят работата и си я вършат“, категорична е Пирева.

Съюзът на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас наброява 130 души.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил