Вторник, 16 Фев 2021
    
Царево

Кметът на Царево:Ситуацията „КОВИД 19“ ни дава шанс за рестарт на родния туризъм

  05.05.2020 13:52  
Кметът на Царево:Ситуацията „КОВИД 19“ ни дава шанс за рестарт на родния туризъм

Това лято да мине под мотото Забравената красива България, апелира той

Ситуацията "КОВИД-19" ни дава възможност  за рестарт на родния туризъм, сезонът това лято трябва да мине под мотото „Забравената Красива България“, призова кметът на Царево инж. Георги Лапчев по време на среща с бизнеса в общината. На нея пристигнаха хотелиери, ресторантьори, туроператори, превозвачи, собственици на атракции и тя е първата от поредицата подобни диалози между бизнеса и местната власт. 

„Трябва  да се обединим около това как да посрещнем летния сезон. Туризмът е 99 % от икономиката ни. Всички страдат с еднаква тежест. Вие трябва да кажете какви да бъдат общите посоки, сега е момент на обединяване. Тази година ще е тежка. Как виждате помощта на местната власт в тези тежки условия?“, така се обърна към присъстващите кметът Лапчев. В същото време ги призова да обърнат внимание на обслужването и че сега е точно времето, в което да покажат по-качествен сервиз и отношение към клиента.

„Замислете къде отидоха платежноспособните туристи и защо избягаха в съседни страни- защото липсваше сервиз. Можем да направим рестарт и моя апел е: „Ако искаме хората да не се обръщат към Гърция и Испания, Италия, трябва да им покажем ниво. Сега голяма част от тях няма да го направят от страх и съм убеден, че ще посетят Южното Черноморие“, допълни той.

Според него не са много отказаните резервации за юли и август. Ще ни посетят хора, които отдавна са забравили българското море. Ключът към бъдещия успех е в самите вас, да направим рестарт и да покажем по-добра услуга. Ако сега туристите ги е страх, догодина този страх няма да го има. Длъжни сте да ги спечелите", призова бранша Лапчев.

Бизнесът поиска 5 % отстъпка за плащане на местни данъци и такси, чистота, озеленяване, по-добро осветление,  24 часова медицинска помощ, както и изграждане на туристически информационни центрове в големите градове, които да привличат български туристи, както и Центърът за туристически кадри в Царево да им помогне при набирането на качествен персонал.

Управителят на превозвача „Шанс тур“ призова за държавно финансиране на бизнеса по примера на Чехия, Словакия. "Тотално е спрял транспорта, за рестарт на мен са ми нужни 100 000 лева, но ако е възможно с 5 % отстъпка", призова той.

От Лозенец настояха за затваране за автомобили на една от основните улици там “Георги Кондолов“.

„Ако улицата стане пешеходна зона, заведенията ще могат да разширят местата си и да работят нормално, спазвайки всички противоепидемични мерки. Идеята срещна одобрението и на местната администрация.

Една част от ресторантьори настояха за намаляване на ДДС в туризма, пиртеснени са, че при новите условия ще бъде трудно да работят, защото няма да им е рентабилно да отворят заведения. "Ще работя при 1/3 от капацитета си, не е ясно дали тези условия ще са за цялото лято", заяви Таня Желязкова. В момента, в който течеше срещата в Царево се проведе Коалиционенн съвет в София  и стана ясно, че вместо отстояние на масите в завединята от 2,5 метра , те ще бъдат на 1,5 метра.

От местната власт се ангажират и с лятна културна програма за туристите, независимо от тежките условия и кризата, която удря приходната част.

След 10 дни предстои повторна подобна среща между бизнеса и местната власт.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот