Дона МИТЕВА
Работата на малки групи, в малки хотели, бутикови ресторанти ще е приоритетното бъдеще на туризма. Все по-голямо значение ще се отдава на здравословния и природосъобразен начин на живот, което ще даде възможност на родния туризъм да се възползва от изключително богатата родна природа.
Организацията на плажа и заведенията около него трябва да се промени напълно. Да се увеличат разстоянията между чадърите на плажа и масите в кръчмите. А менюто в последните да бъде ограничено, за да няма задържане на продукти. Самообслужването пък ще помогне да не се задържат граждани дълго време по масите. Това сочат данните от предложенията и анализите на Колежа по туризъм в Бургас, Бургаската регионална туристическа камара и НСИ.
Фирмите от бранша да участват в онлайн туристическото изложение „Резервирай в България”, което ще се проведе от 8 до 10 май. А заинтересованите лица да проучат програмата „60+“ на Европейския съюз, която предлага възможности за здравословна почивка в рамките на съюза, са друга част от предлаганите мерки.
Все по-често в туристическия бранш се спряга мнението за нулева година, смятат от Бургаската туристическа камара. „Бъдещето на туризма е в качественото обслужване, малките групи, стриктната хигиена, премахването на олинклузив-а. Ще се залага на лековитите минерални източници, чистия въздух и частите плажни ивици”, смята Иван Иванов, председател на Камарата.
Затова мерките трябва да са на национално, местно и фирмено ниво. Бургазлии предлагат част от средствата за обществени поръчки да бъдат използвани за заплащане на незаетите седалки в чартърните полети и в автобусите, за реклама в пазари, които проявяват интерес към България, намаляване на летищните такси и разработка на проекти, с които да се намалят бюрократичните изисквания.
Бургазлии от бранша се присъединяват към това, че трябва да има отлагане на осигурителните плащания и гратисен период върху кредитите и лизингите на юридически и физически лица. Също така се предлага да бъде обсъдена възможността в ресторантите на хотелите да се върне обслужването „ала карт”, което трябва да стане със съгласието на ресторантьорите.
На местно ниво от БРТК настояват за онлайн блог за иновативни идеи в помощ на бизнеса от сектора, където общинските власти да обсъждат предложенията с представителите на бизнеса. Като пример се дава и опитът на Община Бургас, която прие пакет от икономически мерки за подпомагане на бизнеса.
За местните транспортни фирми се предлага да се включат в обиколките на града и крайбрежието, като в големите автобуси да има по един пътник на седалка.
Да се обсъдят с контрагентите от Словакия, Чехия, Унгария, Молдова, Беларус и други страни създаването на зелени коридори за автобусен туризъм.
Всеки да разработи бизнес план за и след кризата, както това правят в Турция, Испания, Египет и други страни. Като бъдат заложени поне два варианта.