Събота, 30 Яну 2021
    
Бизнес

Онлайн изложение „Резервирай в България” дава шанс на туризма

  01.05.2020 14:42  
Онлайн изложение „Резервирай в България” дава шанс на туризма

Дона МИТЕВА

Работата на малки групи, в малки хотели, бутикови ресторанти ще е приоритетното бъдеще на туризма.  Все по-голямо значение ще се отдава на здравословния и природосъобразен начин на живот, което ще даде възможност на родния туризъм да се възползва от изключително богатата родна природа.

Организацията на плажа и заведенията около него трябва да се промени напълно. Да се увеличат разстоянията между чадърите на плажа и масите в кръчмите. А менюто в последните да бъде ограничено, за да няма задържане на продукти. Самообслужването пък ще помогне да не се задържат граждани дълго време по масите. Това сочат данните от предложенията и анализите на Колежа по туризъм в Бургас, Бургаската регионална туристическа камара и НСИ.

Фирмите от бранша да участват в онлайн туристическото изложение „Резервирай в България”, което ще се проведе от 8 до 10 май. А заинтересованите лица да проучат програмата „60+“ на Европейския съюз, която предлага възможности за здравословна почивка в рамките на съюза, са друга част от предлаганите мерки.

Все по-често в туристическия бранш се спряга мнението за нулева година, смятат от Бургаската туристическа камара. „Бъдещето на туризма е в качественото обслужване, малките групи, стриктната хигиена, премахването на олинклузив-а. Ще се залага на лековитите минерални източници, чистия въздух и частите плажни ивици”, смята Иван Иванов, председател на Камарата.

Затова мерките трябва да са на национално, местно и фирмено ниво. Бургазлии предлагат част от средствата за обществени поръчки да бъдат използвани за заплащане на незаетите седалки в чартърните полети и в автобусите, за реклама в пазари, които проявяват интерес към България, намаляване на летищните такси и разработка на проекти, с които да се намалят бюрократичните изисквания.

Бургазлии от бранша се присъединяват към това, че трябва да има отлагане на осигурителните плащания и гратисен период върху кредитите и лизингите на юридически и физически лица. Също така се предлага да бъде обсъдена възможността в ресторантите на хотелите да се върне обслужването „ала карт”, което трябва да стане със съгласието на ресторантьорите.

На местно ниво от БРТК настояват за онлайн блог за иновативни идеи в помощ на бизнеса от сектора, където общинските власти да обсъждат предложенията с представителите на бизнеса. Като пример се дава и опитът на Община Бургас, която прие пакет от икономически мерки за подпомагане на бизнеса.

За местните транспортни фирми се предлага да се включат в обиколките на града и крайбрежието, като в големите автобуси да има по един пътник на седалка.

Да се обсъдят с контрагентите от Словакия, Чехия, Унгария, Молдова, Беларус и други страни създаването на зелени коридори за автобусен туризъм.

Всеки да разработи бизнес план за и след кризата, както това правят в Турция, Испания, Египет и други страни. Като бъдат заложени поне два варианта.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил