Петък, 06 Юни 2025
    
Бургас Любопитно

Кулинарни звезди от цял свят пристигат в Бургас за Световната купа по паеля

  06.06.2025 09:24  
Кулинарни звезди от цял свят пристигат в Бургас за Световната купа по паеля

На 21 и 22 юни 2025 Морската градина в Бургас ще се превърне в кулинарна арена, където най-добрите майстори на паеля от цяла България ще се изправят един срещу друг в националните квалификации за световната купа по паеля - World Paella Day Cup. Събитието ще определи кой ще представя страната ни на световните финали във Валенсия през септември.

Световната надпревара ще се проведе за 8 – ми път в испанския град, а българин ще има възможност за втори път да се класира за финал, след като през миналата 2024 година, това направи Николай Тодоров – Ник. Тази година той е организатор на предстоящото шоу в Бургас, част от още по-мащабния фестивал на испанската музика, култура и кулинария „SOLE”.

Състезанието обещава да бъде изключително оспорвано и вдъхновяващо, като арена на кулинарните битки ще бъде Експо център „Флора“, в Морската градина на Бургас. Един срещу друг ще се изправят 8 от най-добрите майстори на Паеля-та в България, като организаторите издават, че между тях има и двама чужденци. Всички те трябва да приготвят авторска рецепта на испанското ястие, като изборът на продукти и технологията на приготвяне ще бъдат част от тайните на всеки участник.  След първия кръг, журито ще избере 4 – ма, които ще приготвят втора рецепта, а измежду тях ще бъде определен и победителят. Освен, че ще бъде провъзгласен за шампион на България, той ще представи страната ни във Валенсия на 20 септември.

За да бъде всичко честно и справедливо, организаторите са поканили международно жури, за да бъдат сигурни, че ще бъде избран действително най-подготвеният шеф готвач, който ще пътува за Испания. Сред специалните гости на събитието личат имената на:

Мигел Анхел Перес Алба – зам.-директор на VISIT VALÈNCIA и визионер в международния маркетинг с над 15 години опит. През последното десетилетие той играе ключова роля в популяризирането на Валенсия като световна туристическа и гастрономическа дестинация, отговарящ за изграждането на бранда Валенсия и световната промоция на туристическите продукти на града – от гастрономия и култура до медицински туризъм, спорт и круизи. Член е на борда на City Destinations Alliance и носител на престижни награди.

Шеф Джо Уилям Падия Кастро – световният шампион по паеля за 2024 г. и легендарен питмастър (майстор в приготвянето на барбекю) от Пуерто Рико. С над 20 години опит и множество международни отличия, Джо е сред най-уважаваните шефове в света на испанската и карибската кухня. Собственик е на Smoky Joe Caribbean Grill и е готвил в някои от най-престижните ресторанти в Испания.

Шеф Хорхе Алберто Кастеянос Родригес – наричан „готвачът на звездите“ в Мексико, той е истински майстор в сливането на мексиканската и испанската гастрономия. Представял е страната си на най-престижните конкурси във Валенсия и е един от десетте най-добри паеля готвачи в света за 2024 г. Неговите рецепти са вдъхновени от семейната традиция и неговият основен стремеж е да предаде наученото на следващите поколения.

Шеф Габриела Исабел Гарсия Новак – една от най-отдадените и страстни представителки на испанската кухня. Работи с Рафа Маргос, основател и собственик на един от най-емблематичните ресторанти във Валенсия и собственик на марката „EL PAELLER”. Тя е сред най-разпознаваемите посланици на традиционната паеля. С над десетилетие опит и неизчерпаема креативност, Шеф Габриела ще сподели ценни съвети и ще вдъхнови участниците със своя експертен поглед.

В журито ще участва и български топ готвач – шеф Андре Токев - един от най-разпознаваемите български готвачи с над 30 години опит в световната кулинарна сцена. Съчетава класически техники с модерни интерпретации, а страстта му към високата гастрономия го превръща в посланик на българската кухня по света, който сега ще има възможност да оцени световната кухня в България.

Участниците в журито ще се включат в рамките на SOLE фестивал и с множество кулинарни демонстрации и презентации. В събота, 21 юни, в една от залите на Експо център „Флора“ ще се проведат мастър класове на тема испанска и средиземноморска кухня. Те ще бъдат представени от екип на Института по кулинарни изкуства във Варна, а именно:

Шеф Хю Бутен от Канада, който е изключително креативен и позитивен специалист с над 30 години опит, включващ както преподавателска дейност в кулинарни училища, така и работа като главен готвач в изискани хотели и ресторанти по целия свят.

Шеф Станислав Кубарев от Русия, също шеф-инструктор в Института по кулинарни изкуства. Той има над 15 години опит в кулинарната индустрия и се отличава с висока креативност и новаторско мислене. Винаги е готов да сподели своите знания и умения както със студентите си, така и със страстните любители на кулинарното изкуство.

Шеф Робин Виляреал от Филипините също ще демонстрира своите учения. Той е всеотдаен професионалист със забележителен опит в областите на кулинарното образование, планиране и създаване на менюта, както и в продуктово и бизнес развитие. Впечатляващият му опит в кулинарното образование включва позиции като Главен шеф-готвач, Су-шеф и Шеф-инструктор в международни кулинарни училища.

Мастър класовете ще бъдат безплатни, но със задължителна предварителна регистрация.

Организаторите обещават незабравима комбинация от вкус, страст и културен обмен – преживяване, което ще потвърди България на световната кулинарна сцена.