Петък, 23 Май 2025
    
Бургас Любопитно

Вижте как се приготвя ромската лазаня

  23.05.2025 14:49  
Вижте как се приготвя ромската лазаня

Магдалена Динева

 

Седмицата на ромската кухня в Етнографски музей - Бургас завърши с вкусен лападник, приготвен с любов и грижа от Мирка и Сибелджан.

Днешната рецепта, както бяха и предишните две, се предава от поколение на поколение. Необходимите продукти са тесто, лапад, зелен лук, пресен джоджен, кашкавал, олио, червен пипер, сол, черен пипер, яйца.

Мирка и Сибелджан бяха купили готово тесто, за да не карат огладнелите гости да чакат твърде много. За да стане ястието са необходими три слоя разточено тесто – първият се слага най-отдолу в тавата, като над него се посипва плънката. Тази процедура се повтаря още веднъж, като накрая се завършва с трети последен слой тесто, който трябва да бъде по-леко разточен.

Плънката се състои от лапад, зелен лук и джоджен, като за овкусяването й се грижат солта, черният и червеният пипер. Кашкавалът се добавя при първия слой тесто. Мирка и Сибелджан споделиха, че е възможно да се добавят както гъби, така и сирене. Преди да се сложи във фурната, лападникът се намазва обилно с олио, за да придобие златист цвят.

А самото изпичане трае около 40 минути, като майсторките сложиха тавата в предварително загрята фурна. В началото се пече на 120 градуса, докато не хвана лек загар, след което градусите се увеличават.

Малко преди да е официално готово, ястието се вади от фурната, за да бъде намазано с 2 разбити яйца. После пак се прибира за около 5 минути.

И както казват Мирка и Сибелджан – Да ви е сладко!


Анкета

Мнения

Култура Мнения
  Митрополит Арсений в отговор за горещия нестинарски въпрос: „Не съм съгласен да се използват икони в езически ритуали“
  22.05.2025 12:39      

„Мисля, че не съм разбунил духовете, мой дълг е да припомня това, което светата църква учи,