Петък, 17 Май 2024
    
Култура

100-минутен интердисциплинарен урок мина като миг в ОУ „Георги Бенковски“-Бургас

  02.05.2024 11:27  
100-минутен интердисциплинарен урок мина като миг в ОУ „Георги Бенковски“-Бургас

ОУ „Георги Бенковски“, гр Бургас, бе домакин на тридневна визита на три партниращи училища по НП „Иновации в действие“, модул 1 „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“.

В края на април на учебното заведение гостуваха директори, учители и ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“, гр Попово, ОУ „Отец Паисий“, село Водица, и ОУ „Христо Ботев“, село Ломци, община Попово.

Проявата целеше обмяна на добри практики между четирите училища, както и да се създадат работещи връзки между тях. „Споделяне на добри иновативни практики между партньорите“ бе и темата на кръгла-маса, по време на която учители от ОУ „Г. Бенковски“, работещи по иновациите, презентираха своята дейност, посочвайки използването на съвременните технологии и учене чрез преживяване като основа за създаване на творческа среда в класната стая. Иновациите, по които се работи в ОУ „Георги Бенковски“ са ФУЧ „Български език и литература“, ФУЧ „Аз и доброто“ в начален етап на образование и „Богатството на родния език“ в прогимназиален етап.


Гостите изгледаха проекто-базиран урок в 6. клас, който мина под мотото “100 минути по вода или урок без граници”. Гост на интердисциплинарня урок бе и Веселка Тодорова, старши експерт по Обществени науки, гражданско образование и религия в РУО Бургас. Урокът включваше предметите : БЕЛ, изобразително изкуство, история и цивилизации, английски език, математика и музика. Обединяващата тема бе Лондон и река Темза. Шестокласниците разсъждаваха върху откъси от произведението “Принцът и просякът” на Марк Твен, сглобиха книга от илюстрации, свързани с мечтите на героите, разказаха за династиите на Англия от 8. век до днес, за замъка Уиндзор и моста над река Темза. Интересен момент в 100- минутния час бе текстова задача от движение по вода от предмета математика, като за основа в сюжета на заданието бе използвана преминаващата през Лондон река. Последните минути от този интересен урок бяха отредени за музиката и емблематичните за Кралството - Бийтълс. Часът приключи с играта Plickers - образователен инструмент, използван от милиони учители по света, за да оценяват своите ученици и да събират незабавни резултати в класната стая.


В рамките на тридневната визита гостите по НП "Иновации в действие" посетиха Научен център „ПланетУм“, включващ STEM зона и Експериментариум . Те се насладиха и на красивата цветна феерия на Флора 2024.