Вторник, 16 Апр 2024
    
Бургас Култура

Отбелязваме Международния ден на детската книга

  02.04.2024 10:58  
Отбелязваме Международния ден на детската книга

Националната кампания “Походът на книгите“ ще бъде открита в столицата на днешния Международен ден на детската книга и рожден ден на Ханс Кристиан Андерсен, създал вълшебния свят на "Малката русалка", "Снежната кралица" и "Грозното патенце".  "Целият свят е пълен с чудеса, но ние сме дотолкова свикнали с тях, че ги приемаме за нещо обичайно", „Няма по-хубави приказки от тези, които животът създава", казва Андерсен.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. През годините са награждавани Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров. Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга "Ханс Кристиан Андерсен". През 1967 г. 2 април е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора.

Събитието у нас, чиято цел е да насърчи детското четене, се организира от Асоциация “Българска книга” в партньорство с образователното министерство и Българската библиотечно-информационна асоциация. В рамките на кампанията ще се проведе инициативата “Четяща класна стая”, в която 15-минутно четене на ден в училищата ще бъде съчетано с дейности, насърчаващи творческите изяви на учениците. “Известните българи четат на деца” ще се състои и през т.г. с участието на писатели, артисти, спортисти, политици и журналисти. Програмата предвижда също “Маратон на четенето” в библиотеките в цялата страна, както и връчване на националната награда “Бисерче вълшебно“, за която гласуват децата. “Походът на книгите“ ще продължи до 23 април.