Вторник, 30 Апр 2024
    
Любопитно

Умора и отпадналост: Днес е най-опасният ден след смяната на часа

  01.04.2024 07:08  
Умора и отпадналост: Днес е най-опасният ден след смяната на часа

Миналата нощ за пореден път преместихме стрелките на часовниците си с час напред и така преминахме към лятното часово време. Връщането към работния процес в понеделник може да бъде трудно и бавно.  
Някои хора могат да се чувстват по-преуморени или разсеяни. Може да бъде засегната тяхната продуктивност на работното място.

Преходът към лятното часово време се осъществява с цел да се спести енергия и да се използва по-ефективно дневната светлина. С този ход се цели да се намали използването на изкуствено осветление и отопление, което в крайна сметка води до по-ниски разходи за електроенергия и по-малко замърсяване на околната среда. 

Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето. Това може да доведе до повече трудови злополуки, причиняване на катастрофи или разсеяност.
 
Загубата на един час сън може да причини проблеми със съня в продължение на седмици, а научни изследвания показват, че броят на инфарктите и инсултите веднага след преминаването към лятно часово време нараства.



Сред начините за улесняване на адаптацията е повече излагане на слънце. "Случаят е подобен на пътуването в много различни часови зони, а необходимото за привикване на организма време е различно за различните хора", каза д-р Едуардо Санчес от Американската асоциация по сърдечно здраве.

Част от хората се опитват да привикнат към новото време, лягайки си един час по-рано в продължение на две или три вечери. Нарушенията в съня се свързват със сърдечни заболявания, когнитивни проблеми, затлъстяване и др. Объркването на вътрешния "часовник" не влияе само на съня, а и на кръвното налягане, стресовите хормони и метаболизма.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,