Вторник, 30 Апр 2024
    
Бургас

Лятното часово време: Как се отразява на сърцето ни

  31.03.2024 09:05  
Лятното часово време: Как се отразява на сърцето ни

 

При смяна на часовото време ние не само сменяме часовниците, но и нарушаваме естествения ритъм на тялото

Всяка година, в последната неделя на март, ние преминаваме съм лятното часово време, настройвайки часовниците си с един час напред.

Въпреки че това означава по-дълги дни с повече възможности за слънце, които да очакваме с нетърпение, тази промяна на времето може също да има отрицателно въздействие върху сърцата ни.

 

Защо пролетната смяна на времето влияе на сърцата ни?

Нашите циркадни ритми или вътрешни часовници помагат на тел

ата ни да регулират много от важните си функции, включително нашите цикли сън-събуждане. Циркадните ритми се основават на поредица от физиологични и външни фактори, като слънчевата светлина е един от тях.

При смяна на часовото време ние не само сменяме часовниците, но и нарушаваме естествения ритъм на тялото. Това може да повлияе на продължителността и качеството на съня ни, имунното здраве и сърдечно-съдовата ни система като цяло.

 

Как лятното часово време влияе на сърдечно-съдовата система?

 

Лятното часово време може да допринесе за широк кръг от проблеми, които могат да допринесат за влошено сърдечно здраве, включително увеличаване на:

Риск от инфаркт

Риск от сърдечно-съдови заболявания

Кръвно налягане

Сърдечен ритъм

Нива на кортизол

Риск от диабет

Риск от аритмии

Всички тези фактори също ни правят по-податливи на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Нека се потопим малко по-дълбоко:

 

Повишен риск от инфаркт

 

Едно от най-опасните въздействия на лятното часово време върху телата ни е колко значително увеличава риска от инфаркт. Проучване показа, че има до 24% увеличение на риска от инфаркт в понеделник след пролетната смяна на часовото време.

Въпреки че причината за този скок в сърдечните удари все още е в процес на по-добро разбиране, една спекулация се основава на нарушаването на нашите циркадни ритми. Тъй като циркадните ритми са свързани с хормони и други физиологични функции, когато ритъмът е нарушен, това може да доведе до повишено кръвно налягане, сърдечна честота и нива на кортизол (хормона на стреса). Всичко това увеличава риска от инфаркт.

 

Нарушения на автономната нервна система

 

Друга възможност, вероятно работеща във връзка с нарушаването на циркадния ритъм, е нарушението на автономната нервна система. Тази система отговаря за регулирането на сърдечната честота и кръвното налягане.

 

Нарушен метаболизъм на глюкозата

 

В допълнение към повишения риск от сърдечни удари, друго проучване установи, че промяната на времето може да допринесе за дисрегулация на метаболизма на глюкозата, увеличаване на риска от диабет и други метаболитни състояния. И двете могат да доведат до по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Нарушени модели на сън

 

Разбира се, най-очевидното въздействие на смяната на времето е върху моделите ни на сън. Всъщност е доказано, че много хора изпитват намаляване на продължителността на съня и увеличаване на нарушенията на съня скоро след пролетната смяна на часовото време. Тези смущения в съня могат да доведат до по-висока сърдечна честота, кръвно налягане и риск от аритмии (или необичайни модели на сърдечната честота).

 

Кой е изложен на най-голям риск да бъде повлиян негативно от смяната на времето?

 

Докато тези промени засягат всички, определени части от населението са засегнати повече от други. Тези, които са изложени на по-голям риск да бъдат засегнати, включват възрастни хора, както и тези, които имат предшестващи сърдечно-съдови заболявания.

 

Как мога да защитя сърцето си по време на пролетната смяна на часовото време?

 

Винаги има стъпки, които можете да предприемете, за да защитите сърцето си, включително по време на пролетната смяна на часовото време. Ето и следните препоръки:

Получаване на достатъчно почивка преди и след смяната на часа

Бавно коригирайте графика си за сън в дните, водещи до промяната на часа

Поддържане на здравословна диета за сърцето

Поддържане на редовните ви рутинни упражнения

Управление на стреса

Докато пролетната смяна на часовото време може да работи против сърцата ни, като вземем превантивни мерки и се уверим, че сърцата ни са добре обгрижвани, можем да им помогнем да се приспособят към промените.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,