Събота, 15 Юни 2024
    
Бизнес

Къде у нас излиза най-евтино да напълним хладилника

  24.03.2024 18:04  
Къде у нас излиза най-евтино да напълним хладилника

 

Колко ни струва седмичният пазар, за да напълним хладилника си, без да правим дупки в джоба, отговорите дава потребителски експеримент на NOVA.

Репортерът Юлиян Стоянов заедно с кореспондентите ни от Добрич и Пловдив отидоха да пазаруват. Равносметката показа, че в по-малкия град основните стоки струват повече.

Събота е пазарен ден. Екип на NOVA отиде да провери колко ще ни струва седмичният пазар. За целта направихме списък с основни продукти, които ще купим в трите града. Единственото условие беше, че трябва да купуваме продукти среден клас.

Когато платихме покупките си, равносметката показа, че със средна заплата от 3000 лева на месец в София сумата е 35,13 лева.

В Пловдив платихме 31,13 лева със средна заплата 1845 лева. А в Добрич, където е най-ниската средна заплата за Североизточна България - 1550 лева, за същите продукти платихме 35 лева.

Добрич подминава Пловдив и е почти толкова скъпо, колкото в София. Най-съществена разлика има в цената на ориза, кашкавала и сиренето - над 2 лева. Но в житницата на България брашното е най-евтино - с около 50 стотинки.