Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас Култура

Вдъхват нов живот на „Бургас и морето“ с конкурс за млади таланти

  24.02.2024 13:28  
Вдъхват нов живот на „Бургас и морето“ с конкурс за млади таланти

Весела Горанова

Нов живот ще заживее конкурса „Бургас и морето“ с музикален формат за млади таланти. Днес бе кастинга, като на него се явиха 18 млади изпълнители с авторски песни, от тях до дни журито ще опредили финалистите, които ще са осем или десет изпълнители. Днес те са явиха с авторска песен и кавър на известна.

Идеята е  песните да са написани от млади хора да се слушат от тях и да имат модерно, алтернативно  и ново звучение, а не да е екстрадно и шлагерно.

„Искаме да вдъхнем нов живот и  прочит на една запазена марка, каквато е конкурса „Бургас и морето“, зави Димитъ Маджаров, директор на ОП “Летен театър-фестивали и концерти“.

„Искаме да постигнем синергия между стария и нов конкурс като запацим бранда“, заяви от своя страна зам.кметът Диана Саватева.

В журито влизат имена като доцент Дарияна Куманова - една от влиятелните жени в артистичния живот в Италия, Антонио Вандони е артистичен музикален директор на Radio Italia Solo Musica Italiana и Radio Italia TV, певците Михаела Маринова, Стефан Илчев, Христин Стрижлев-собственик на БГ-радио.

Нямаме нужда от кавъри и уникални гласове, а  от хора, които пишат музика, това е основното,  сподели пред журналисти Дарияна Куманова.

Щастлива съм, че видях на кастинга, че има музикално грамотни хора, е мнението на певицата Михаела Маринова.

Музкалните спецове са категорични , че искат да научат младите хора какво е музикален бизнес.

Според италианеца в журито Антонио Вандони музикалният бизнес в България не е толкова развит, колкото на запад, а той би помогнал и изнесъл талантите извън пределите на страната ни.

Конкурсът е далеч  и не търси участници от големите музикални формати, както и масовост.  Изпълнителите трябва да  са млади, актуални, оригинални и модерни.

Финалистите ще трябва да подготвят аранжимент на една конкурсна песен от бургас и омрето и да я представят, това е реверансът към бургаската емблема музиката.

Реверансът към традиционния конкурс „Бургас и морето“, ще  е подготовката на кавър на една конкурсна песен от него през годините. Тя ще бъде представена по време на втората фестивална вечер от финалистите през лятото.

Наградният фонд е на стойност до 10 000 лв. В рамките на тази сума победителят получава професионален звукозапис в студио, изготвяне на видео, радио, телевизионна и онлайн реклама на песента.