Неделя, 28 Апр 2024
    
Общество

Две години от началото на войната на Русия срещу Украйна

  24.02.2024 07:50  
Две години от началото на войната на Русия срещу Украйна

На 24 февруари 2022 г. Владимир Путин нахлу в Украйна. Операцията беше обявена като "специална военна операция в Донбас". Целта, както той обяви, беше "демилитаризация" и "денацификация" на страната, за да защити етническите руснаци, да предотврати членството на Киев в НАТО и да го задържи в "сферата на влияние" на Русия.

След две години на война Украйна продължава съпротивата, но равносметката е ужасяваща: десетки хиляди жертви, разрушени домове, загинали семейства, разбити съдби. Животът на украинците се промени завинаги.

Числата са стряскащи, но какво стои зад тях

Общият брой на загиналите и ранените във войната между Украйна и Русия е над 500 000 души, съобщават официални представители на САЩ. Това число не може да се докаже, защото нито една от страните не публикува достоверни данни за загубите си.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили публикува данни за руските загуби от началото на инвазията. Според последната му оценка, публикувана на 31 януари тази година, Русия е загубила 379 610 военнослужещи, убити и ранени.

Според разсекретена оценка на американското разузнаване, предоставена на Конгреса, от началото на инвазията досега са убити или ранени 315 000 души от руските войски.



Какви са загубите на Украйна?

Украинската армия не е разкрила колко нейни войници са загинали. 

Според Русия Украйна е загубила 215 000 войници през 2023 г. Число, което не може да се докаже и не съответства на никакви разузнавателни данни.

„Ню Йорк Таймс“ пише, че е трудно да се докажат числата за убитите или ранените украинци. Но данните са за близо 70 000 загинали украинци и 100 000 до 120 000 ранени.

Цивилни жертви

Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна е регистрирала 29 330 цивилни жертви в Украйна към 23 януари 2024 г. От тях 10 191 убити и 19 139 ранени след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г.

Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека обаче заяви, че тези цифри са значително по-високи. Сред жертвите има и много деца. Руските сили са убили 523 украински деца и техните действия са довели до раняването на други 1 217 от началото на инвазията.  

Пазя всеки мейл от моите близки, защото може да е последен. Русия разрушава, убивайки. Убива, измъчвайки. Оставя след себе си изгорена земя", казва в емоционално интервю за Дойче Веле посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук .

„Пред смъртта всички сме равни. В същото време тази борба обединява нацията, подчертава непоколебимата отдаденост на свободата, достойнството и правото на собствена идентичност. Украинците продължават да се борят не само за своята земя, но и за бъдещето си, когато войната ще остане само болезнен спомен“, казва още Илашчук.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,