Събота, 27 Апр 2024
    
Крими

Обвинените в ОПГ каналджии рязко се притесниха за семействата си, искат вкъщи

  23.02.2024 16:15  
Обвинените в ОПГ каналджии рязко се притесниха за семействата си, искат вкъщи

Георги РУСИНОВ

 

Обвинените за участие в организирана престъпна група за нелегален трафик Красимир Господинов, Хасан Рашид, Мустафа Ибрям и Рашко Щерионов рязко се притесниха за семействата си и поискаха да са извън ареста, за да се грижат за тях. Това стана по време на заседанието пред Окръжен съд – Бургас, в което бяха взети мерките им за неотклонение.

Според Държавното обвинение сочени като лидери на групата са Господинов и Рашид, а другите двама като участници. Потчи всички се оказаха с богато криминално минало, някои от тях дори с висящи досъдебни производства.

Красимир Господинов бил осъждан за шофиране с фалшиви номера. Такива били използвани и при превозването на нелегалните мигранти. Прокурор Павел Манукян добави, че същият има и второ осъждане за документно престъпление. Спрямо него са и две висящи досъдебни производства. Първото е от Районна прокуратура – Силистра за каналджийство, а второто на Районна Прокуратура – Бургас за управление на МПС с отнета книжка. Господинов заяви, че има автосервиз, в който работи. Той живеел в Германия и почти всяка седмица пътувал до там.

Другият сочен за лидер Хасан Рашид е осъждан многократно за документни престъпления, закана за убийство и също шофиране с отнета книжка. Същият работи като шофьор в Германия. Той е задържан на ГПУ Калотина, откъдето е конвоиран за участие в сегашното производство.

Мустафа Ибрям е с три предходни присъди – документно престъпление, даване на подкуп и транспортно престпъление. Често пътува в чужбина.

Единственият неосъждан от групата е Рашко Щерионов, който обаче има висящо производство на името си. Той е подсъдим по същото дело за каналджийство на Районна прокуратура – Силистра, в което обвиняем е и Красимир Господинов.

Според прокурор Манукян четиримата са личности с изключително висока обществена опасност и при по-леки мерки за неотклонение могат да извършат друго престъпление или да се укрият. Именно затова прокурорът поиска постоянното им задържане в ареста.

Той определи работата на групата като много добре организирана и изпипана до най-малкия детайл – от вкарването на нелегалните мигранти в България, през превозването им през страната, до напускането. Дейността е от началото на 2023-а. Манукян добави, че тепърва може да се променят обвинения и да се добавят нови обвиняеми по делото.

За лидерите на групата предвиденото наказание е затвор от 5 до 15 години, а за участниците от 3 до 10.

Адвокат Камен Кънев, който защитава Мустафа Ибрям определи искането на Прокуратурата като неоснователно, тъй като не покривало необходимите предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение. Според него няма категорично доказателства, доказващи, че за клиента му има обосновано предположение за авторство на престъплението. Нямало и как да се укрие или извърши друго престъпление, ако е под домашен арест, за да се грижи за двете си невръстни деца.

Адвокат Костова, която представлява Господинов обясни, че и за нейния клиент няма достатъчно събрани доказателства за обосновано предположение. Майка му в Руен била тежко болна и той искал да се грижи за нея. Според защитникът нямало доказателства, че той е един от лидерите на ОПГ-то и че се е занимавал с плащанията. За него можело да се изиска заповед, с която да му се забрани да напуска България и да е под домашен арест с проследяваща гривна.

Адвокат Михайлова е защитник на живеещият в село Бата Рашко Щерионов. За клиента си тя поиска или домашен арест, или парична гаранция.

Рашид бе представляван от адвокат Дуков, който нарече обвинителния акт пасквил. Той изтъкна как подзащитният му е бил задържан неправомерно около 12 часа и е нямал връзка с никой. Той помоли искът на Прокуратурата да не бъде уважаван и сметна за излишен коментара на Манукян за осъжданията на клиента му, който бил реабилитиран по право. За него адвокатът поиска по-лека мярка, или парична гаранция.

В последните си думи един по един обвиняемите се изредиха да казват колко много искат да се грижат за семействата си и поискаха от съда да не ги връща в ареста. В крайна сметка обаче съдия Георги Иванов повтвърди искането на Прокуратурата и четиримата остават за постоянно под стража.