Неделя, 28 Апр 2024
    
Мнения Поморие

Ще пропадне ли идеята немци да идват до Поморие за спа-туризъм заради липса на полети

  21.02.2024 16:47  
Ще пропадне ли идеята немци да идват до Поморие за спа-туризъм заради липса на полети

Силвия Шатърова

Поморие е едно от местата, които са предложени на Немската здравна каса за почивка на туристи с цел балнеология, заяви кметът Иван Алексиев. Той обаче е притеснен, че ако летище Бургас не работи и няма превозвачи през цялата година, идеята ще пропадне, защото те няма как да дойдат. „Как ще пристигнат – до Варна и после с автобус до Бургас ли?“, попита той. Притесненията му са, че освен Поморие, са предложени Хисаря и Сандански, като логистиката заради летищата Пловдив и София е по-добра и немската страна ще ги предпочете.

„В момента Българската асоциация по балнеология води преговори и да се сключи договор, ако няма превозвач – какво да очакваме“, възмути се Алексиев по време на третия туристически форум „Авио/ транспортна свързаност в Бургас – „Дестинация Бургас – все по-близка, търсена и достъпна – Предизвикателства, възможности, решения“.  Форумът събра на едно място туристически бизнес, местна власт и авиопревозвачи, като отново се повдигна темата за липсата на целогодишни полети до летище Бургас. Авиопревозвачите изтъкнаха, че те са само транспорт и се очаква дестинациите да предлагат добър продукт.

Несебър, Созопол, Поморие предлагат добър продукт – исторически, здравен туризъм през цялата година, опонира ги още Алексиев. Той поиска  от концесионера сравнителен анализ на цифрите за летищата на Бургас и Варна, за да се види как летище Бургас отива надолу, а летище Варна е във възходяща тенденция. Ако концесионерът не го направи, държавата в лицето на областния управител да настоява за подобен анализ, каза още Алексиев.

По думите му готови разработени линии се зачеркват и се тръгва към нови като Саудитска Арабия, Аржентина, азиатски страни.

Кметът на Приморско Иван Гайков каза, че през последните месеци освен конкуренцията и агресивната реклама на други страни, се усеща и още една тенденция – приоритизирането на летище Варна пред Приморско.

От Министерство на транспорта изтъкнаха, че е разработена специална програма, насочена към летище Бургас и неговия приоритет.

Очаквайте какво е мнението на изпълнителния директор на Фрапорт-д-р Франк Кванте по темата.