Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Един квартал – една зона е предложението на „Възраждане“ в новата наредба за паркиране

  20.02.2024 12:18  
Един квартал – една зона е предложението на „Възраждане“ в новата наредба за паркиране

Редуциране. „Червената зона“ да е до „Васил Левски“, за да се ползват паркингите на „Гурко“ и „Кирил и Методий“

 

Георги РУСИНОВ

 

Общинските съветници от „Възраждане“ Мариян Иванов и Виктория Върбанова и народният представител Борис Аладжов обявиха интересно предложение, което са направили за изготвянето на новата наредба за платено паркиране в Бургас. Идеята един квартал – една зона засега е възприето от администрацията и част от колегите им в Общинския съвет.

Както „Черноморски фар“ писа новата наредба ще включва много промени, сред които изцяло нова „червена зона“, или „супер център“, която ще е по-скъпа – 2 лева на час и ще е с времево паркиране до 3 часа. Според Мариян Иванов това ще доведе до ефекта на доминото, който досега се наблюдаваше със „синята зона“, тъй като не се предвиждат нови места за паркиране, а в обхвата на „червената зона“ има много бизнес абонаменти.

„Хората след като видят, че няма места в „червената зона“, ще се изместят в съседните улици в „синя“, живущите по постоянен адрес там ще поискат въвеждане на „червена“. И така се връщаме в изходна точка“, каза той.

Затова те предлагат редуциране на „червената зона“ до улица „Васил Левски“ на север. Първоначално обявения вариант е в квадрата от улици и булеварди „Сан Стефано“, „Цар Симеон“, „Булаир“, „Иван Вазов“, части от „Гладстон“ и „Фердинандова“ и „Христо Ботев“.

„Мотивите ни за редуциране на зоната са, че в северната част има паркинги, които могат да играят ролята на буферни. Визирам общинския на „Гурко“ и този на „Кирил и Методий“. Така, ако гражданите искат да паркират за по-дълго време и работят в този участък, то могат да го направят на един от двата паркинга. Цените ще трябва да са малко по-ниски от зоната „супер център“. Това да се въведе тестово, да се види как работи и след това вече да се взимат кардинални решения“, добави Иванов.

Дали такова редуциране ще е възможно все още не е ясно, тъй като за пореден път имало слухове, че улица „Васил Левски“ може да стане пешеходна зона.

Именно тук общинският съветник посочи, че тяхното предложение един квартал – една зона е било възприето при обсъжданията.

„Сега „Възраждане“ и „Братя Миладинови“ са с много подзони. В случая ти си плащаш, ако искаш да спреш по постоянен адрес на дадена улица и няколко съседни. Да речем, че няма място да спреш там и се налага да паркираш в съседна подзона. Тогава идват и те глобяват. От ОП  „Транспорт“ и част от общинските съветници възприеха тази наша идея. Така няма да има проблем да паркираш и на съседни улици извън досегашната подзона, в която си можел. Дали това ще бъде възприето ще видим, когато бъде изработен проекта на наредбата. Ние ще инициираме една кръгла маса, за да можем да чуем мненията на повече граждани и експерти. Хубаво е, когато се изготвя една наредба, тя да е възможно най-добре подготвена преди да бъде внесена, за да не стигаме пак до случаи със сигнали до Прокуратурата и до падане на наредба в съда“, уточни той.

От „Възраждане“ обясниха, че имат още предложение по наредбата, които ще направят в необходимите срокове за обществено обсъждане.

„Моето лично мнение, без да ангажирам партията е, че центъра на един град трябва да е затворен за автомобили и паркирането да е по-скоро инцидентно. За съжаление нещата при нас са изпуснати отдавна. Подобна инфраструктура се гради с години, тя се подсигурява с буферни паркинги, създават се условия хората да ходят с градски транспорт на работа. Условията към момента в Бургас според мен трудно биха позволили едно такова нещо“, продължи Иванов.

Народният представител Борис Аладжов заяви, че без буферни паркинги в краищата на зоните, няма как да се решат проблемите с паркирането.

„Истината е автомобилния парк всяка година се увеличава, а местата за паркиране са ограничени. Без допълнителни паркинги, които да взаимодействат пряко с градския транспорт, няма как да се случат нещата“, каза той.

Виктория Върбанова обясни, че разбира идеята на така предложената нова зона за ограничаване на времето за паркиране, за да има място за всеки, който има работа в административната част на града, да си я свърши. Тук обаче тя добави, че в повечето случаи платеното паркиране не решава проблема с огромния трафик, а по-скоро се превръща в допълнителен данък за бургазлии.

„Увеличавайки периода, в който са валидни като „зелената“, която ще работи целогодишно, по никакъв начин няма да реши проблема, просто ще се взимат повече пари от гражданите“, сметна тя.

На пресконференцията бе обсъдена и последната сесия, на която местния парламент прие Бюджет 2024. На нея „Възраждане“ се поздрави с първа приета тяхна докладна от управляващото мнозинство, а именно за ремонт на съоръжения на детска площадка в квартал „Горно Езерово“.

„Едно от нашите предложения бе за увеличение на сумата за еднократна помощ за раждане на дете. Сумата на този етап, дори и с 30% увеличение е далеч от 1000 лева. В съседни общини като Созопол например е толкова, а в Несебър – 2000. Ние предложихме увеличение, което не бе прието с аргумента, че сумите са напълно достатъчни в момента. Те започва от 370 лева за едно дете и максимална – 670 лева при три деца. Другото, което бе отхвърлено бе 75% увеличение на средствата за инвитро процедурите, които към момента са много важни понеже има хиляди двойки, които не могат да имат собствено дете. Смятаме, че с увеличение на средствата ще дадем един добър сигнал към младите хора, че общината е приветливо място и прави всичко възможно да задържи и привлече все повече млади хора“, обясни Върбанова.

Иванов добави, че им е било обяснено, че при изготвянето на бюджета е използван консервативен подход.

„Ние не смятаме, че когато става въпрос за борба с демографската криза трябва да се подхожда консервативно“, каза той.

Депутатът Аладжов коментира и неприетия референдум за еврото като обяви, че ще продължават със спонтанните протести в цялата страна.

„Ако продължава да не се зачита волята на българския народ, ще предприемем по-сериозни действия“, обясни той.

Започва и подготовката за евровота. От „Възраждане“ очакват да имат трима евродепутати, които да продължат битката срещу еврото и в самия Европарламент. На 12 април, на конференция в София, партията на Костадин Костадинов ще стане част от най-голямото консервативно обединение в Европа, което в момента е представено от 73-ма евродепутати. Дали ще има бургаски представители в листата за евровота, Аладжов все още не можа да коментира, тъй като консултациите текат.