Събота, 27 Апр 2024
    
Култура

Млади хора рисуват по стихове на Христо Фотев

  08.02.2024 17:31  
Млади хора рисуват по стихове на Христо Фотев

Конкурсът за илюстрация по стихове на Христо Фотев ще се проведе за трети път в Бургас и тази година е част от съпътстващите прояви преди честването на 90 години от рождението на твореца и връчването на Националната награда за поезия през март 2024 година. В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас и студенти. Творбите ще бъдат представени в изложба, съпътстваща Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“.

Илюстрациите трябва да са с максимална големина – 50 см и минимална 25 см на страна от хартията.Tехниката - хартия, туш, перо, акварел, темпера, акрил, колаж или смесица от няколко похвата. Допускат се и творби, изпълнени в класически графични техники - офорт, суха игла, литография, както и дигитален печат.

Всеки автор може да изпраща по една творба на адрес: Галерия „Георги Баев“, ул. „Демокрация“ № 6, гр. Бургас. До Людмила Кутиева, ръководител на Културен център „Морско казино“ (За конкурса за илюстрация по стихове на Христо Фотев).

Срок за получаване на творбите – 11 март 2024 година.

Необходимо е на гърба на всяка картина четливо да се изпише с молив: трите имена, навършени години или клас на автора; име на творбата; размер на листа; техника и година на създаване; стихът на Христо Фотев, от който е вдъхновена творбата.

Компетентно жури с представители от Дружество на художниците – Бургас, БХГ „Петко Задгорски“, НХА – филиал Бургас, Сдружение „Бургаска писателска общност“ и Община Бургас ще оцени творбите.

Ще бъдат раздадени по 3 индивидуални награди в двете категории – ученици и студенти. Отличените художници ще получат грамота от Община Бургас и предметна награда.