Неделя, 28 Апр 2024
    
Спорт

Легенда на „Челси“: „Лятото идвам в Бургас“

  05.02.2024 11:00  
Легенда на „Челси“:  „Лятото идвам в Бургас“

Интервю на Кирил ЕВТИМОВ

 

 

Кери Диксън (роден на 24 юли 1961 г.) е бивш английски нападател, легенда на „Челси“. Клубната му кариера преминава най-вече в тима от Западен Лондон, където печели два пъти втора дивизия.

Неговите 193 гола за клуба във всички състезания го правят третия най-резултатен голмайстор за всички времена. В продължение на три поредни сезона – 1982-83, 1983-84 и 1984-85 г. – е най-добрият голмайстор в дивизиите на своите отбори, съответно с „Рединг“ и „Челси“.

Диксън вкарва четири гола в осем международни участия за националния отбор на Англия и представя страната на Световното първенство по футбол през 1986 г.

През миналата седмица Диксън изгледа полуфиналния мач между „Челси“ и „Мидълсбро“ (победа с 6-1 за сините) в компанията на Кирил Евтимов.

Ето какво отговори Кери на въпросите на бургазлията след края на двубоя на „Стамфорд Бридж“.

– Здравей, Кери, как е настроението при теб?

– Здравейте, няма как да е по-добре след положителните резултати напоследък на любимия ми „Челси“, радвам се, че продължаваме победната серия у дома. Доволен съм, че и ти успя да гледаш толкова резултатен мач и ненапразно си измина пътя от далечна България.

– Наистина напоследък „Челси“ се представя по-добре от преди. Успя ли треньорът Маурисио Почетино да напипа верния ритъм и състав на отбора?

– Знаем всички, че даден треньор се нуждае от време да разгърне идеите си спрямо ръководения от него отбор. Не знам дали това време вече е отминало, но „Челси“ играе така, както феновете желаят да го виждат. Многото нови играчи, дошли през последните месеци, също имат нужда да се адаптират към изискванията на мениджъра, към тренировъчния процес, дори към обстановката по време на двубоите особено на домакинските. Всичко гореизброено означава, че има доста предпоставки преди един тим да започне да функционира като добре смазана машина. Искрено се надявам до края на кампанията „сините“ да успеят да се класират за зона Европа, било чрез челно класиране в „Премиершип“ или победа над „Ливърпул“ на финала за купата на Лигата.

– Ти си легенда на клуба, на трето място във вечната ранглиста за реализатори. Как оценяваш от дистанцията на времето престоя си в „Челси“?

– Най-силните ми години като футболист бяха точно в „Челси“. Атмосферата винаги е била отлична. Вкарах доста голове, феновете ми се радваха, много от тях ме помнят и досега. Все още ме спират за снимки и автографи. Единствената разлика е, че тогава клубът не беше толкова силен финансово, както е през последните 20 години. Но пък времената бяха по-романтични и не толкова комерсиални. Благодарение на „Челси“, имах удоволствието да играя няколко мача и за националния отбор.

– Ти беше част от селекцията на „трите лъва“ за световното първенство в Мексико 1986-а.

– Точно така, но тогава много трудно можеше да пробия в титулярния състав. Играчи като Гари Линекер и Питър Биърдсли бяха изключителна класа по онова време. Все пак съм крайно благодарен на Боби Робсън, че ме пусна в мача срещу Полша като резерва. По този начин успях да усетя атмосферата да играеш за родината на най-големия футболен форум. Имам и 4 гола за националния, факт, който ме радва и до днес.

– Заради „Челси“ си идвал в София през 2006 г., когато играхте с „Левски“ в групите на шампионската лига.

– Да, тогава бях поканен като анализатор за клубната телевизия, изкарах страхотни няколко дни в България.

– Спомена, че гласиш визита в Бургас през лятото?

– Точно така, аз имам един приятел там, казва се Здравко, голям фен на „Челси“. Използвам възможността да го поздравя. От известно време ме кани да посетя вашия град и съм си поставил за цел това да стане лятото.

– И накрая прогнозата ти за финала за „Карабао Къп“ между твоя отбор и „Ливърпул“ в края на февруари?

– Надявам се „Челси“ да победи, падна ни се един от най-силните възможни съперници в лицето на „Ливърпул“. Мисля си, че нашата мотивация ще е по-голяма, тъй като ще е единственият ни шанс за трофей през сезона. Както споменах, основна цел пред тима трябва да е участие в европейските турнири през есента. Най-лесният мач е да победим на „Уембли“ след няколко седмици. Дано успеем.

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,