Събота, 27 Апр 2024
    
Любопитно

Ветровит, но топъл уикенд

  03.02.2024 08:27  
Ветровит, но топъл уикенд

Температури до 20 градуса в следващите 10 дни

 

До средата на февруари времето у нас ще се определя от пренос на топли въздушни маси и ще е по-топло от обичайното за сезона. В някои от дните температурите ще са пролетни – около и на места малко над 20 градуса.

В събота призори в някои ниски райони на Южна България видимостта ще е понижена. Денят ще е с динамична облачност, с чести разкъсвания, без валежи. Очаква се осезаем северозападен вятър, с най-силни пориви в Добруджа. Температури в ранните часове – около нулата, следобед – между 8 и 13 градуса с най-високи стойности в Северозапада.

Неделята ще е по-ветровита, но с градус-два по-топла. Вятърът ще е с пулсации до 80-90 километра в час в Дунавската равнина, западната половина на Горнотракийската низина и по долината на река Струма. В планините скоростта му ще е до 100 километра в час.

До ранния следобед в последния ден на седмицата облачността ще е плътна, с потенциал за  слаби валежи от дъжд в централната част на Предбалкана. По-високо в тази част на Стара планина ще превали сняг. Температурите сутринта – от 2 до 7 градуса, следобед – между 9 и 14-15 градуса.

Първата пълна седмица на февруари ще е по-топла. Облачността ще е по-значителна около средата на седмицата, но валежи не се очакват. Вятърът ще е особено силен в понеделник в Северна България, в Предбалкана и Стара планина. От вторник нататък ще утихне. Дневните температури през повечето дни ще достигат 18-20 градуса в обичайно топлите райони.

Предварителните прогнози са за по-динамичен период с валежи от дъжд в равнинната част на страната около 12-13 февруари. След Деня на виното и влюбените ще започне и осезаемо застудяване - от север към Балканите ще се спусне поредното студено арктическо ядро. Валежи от сняг се очакват към 17-18 февруари.

Източник: Нова ТВ


Любопитно
До 17 градуса днес
  17.03.2024 08:41      
Любопитно
Любопитно