Вторник, 23 Апр 2024
    
Култура

Почина големият писател Христо Карастоянов

  23.01.2024 16:37  
Почина големият писател Христо Карастоянов

На 73 години почина писателят Христо Карастоянов, съобщават негови близки.

 

Той е автор на повече от 30 книги с разкази, романи, повести, новели, пиеси, очерци, стихотворения. Характерна за текстовете му е постмодерната структура на изграждане, в която е особено застъпена фрагментарността. В текстовете си авторът оригинално смесва минало и настояще. Той има подчертан афинитет към изграждане на исторически личности (Нефертити, принцеса Анастасия Романова, Гео Милев, Георги Шейтанов и др.).

 

Карастоянов е бил редактор на различни периодични издания, отговорен секретар на в. "Народен другар", драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол. Редактирал е множество книги на млади български автори.

 

Освен в литературата той се изявява и в областта на публицистиката с множество статии и есета в различни периодични издания, автор е и на първото монографично изследване за писателя Матвей Вълев (1982).
Романът му "Една и съща нощ" (2014), посветен на Гео Милев, е определян от българската литературна мисъл като най-добрия роман на десетилетието. Постановката на Иван Добчев "Гео", създадена по романа, е играна с голям успех на сцената на Народния театър, а по негови разкази е заснет филмът "Следвай ме" на режисьора Дочо Боджаков.

 

Христо Карастоянов е носител на редица литературни награди, сред които Първа награда за проза в годишните награди на портал Култура - за романа "Послепис" (2017); Международна литературна награда "Алеко" (2022). Негови произведения са преведени на англйски, немски, руски, турски и полски език. През 2023 г. издава и последната си книга "Петият вагон и други истории".

Карастоянов бе автор на "Черноморски фар" през 90-те години на миналия век, както и в началото на новото хилядолетие. 

 

Погребението му ще се състои на 24 януари от 15.00 часа на ямболските гробища.

Екипът на "ЧФ" изказва съболезнования на близките му.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Гимназията за чужди езици за Рада Гешева:„ Тя беше будител, магнит, магия, незабравима...“
  22.01.2024 17:12      

Гимназията за чужди езици „Васил Левски“ излезе с позиция с трагично