Петък, 19 Апр 2024
    
Култура

Почина големият писател Христо Карастоянов

  23.01.2024 16:37  
Почина големият писател Христо Карастоянов

На 73 години почина писателят Христо Карастоянов, съобщават негови близки.

 

Той е автор на повече от 30 книги с разкази, романи, повести, новели, пиеси, очерци, стихотворения. Характерна за текстовете му е постмодерната структура на изграждане, в която е особено застъпена фрагментарността. В текстовете си авторът оригинално смесва минало и настояще. Той има подчертан афинитет към изграждане на исторически личности (Нефертити, принцеса Анастасия Романова, Гео Милев, Георги Шейтанов и др.).

 

Карастоянов е бил редактор на различни периодични издания, отговорен секретар на в. "Народен другар", драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол. Редактирал е множество книги на млади български автори.

 

Освен в литературата той се изявява и в областта на публицистиката с множество статии и есета в различни периодични издания, автор е и на първото монографично изследване за писателя Матвей Вълев (1982).
Романът му "Една и съща нощ" (2014), посветен на Гео Милев, е определян от българската литературна мисъл като най-добрия роман на десетилетието. Постановката на Иван Добчев "Гео", създадена по романа, е играна с голям успех на сцената на Народния театър, а по негови разкази е заснет филмът "Следвай ме" на режисьора Дочо Боджаков.

 

Христо Карастоянов е носител на редица литературни награди, сред които Първа награда за проза в годишните награди на портал Култура - за романа "Послепис" (2017); Международна литературна награда "Алеко" (2022). Негови произведения са преведени на англйски, немски, руски, турски и полски език. През 2023 г. издава и последната си книга "Петият вагон и други истории".

Карастоянов бе автор на "Черноморски фар" през 90-те години на миналия век, както и в началото на новото хилядолетие. 

 

Погребението му ще се състои на 24 януари от 15.00 часа на ямболските гробища.

Екипът на "ЧФ" изказва съболезнования на близките му.