Четвъртък, 11 Апр 2024
    
Общество

Десислава Атанасова, Борислав Белазелков и Цвета Рангелова са кандидатите за конституционни съдии

  11.01.2024 16:56  
Десислава Атанасова, Борислав Белазелков и Цвета Рангелова са кандидатите за конституционни съдии

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, бившият съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков и депутатката от „Възраждане“ Цвета Рангелова са окончателните номинации за двете вакантни места в Конституционния съд (КС).

Кандидатурите на Атанасова и Белазелков са известни от дни. Тази на Белазелков беше подкрепена официално от ПП-ДБ снощи, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви кандидатурата на Атанасова днес.

Цвета Рангелова е номинирана от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, но при договорката за взаимна подкрепа между ГЕРБ и ПП-ДБ, не се очакват изненади и в КС е вероятно да влязат техните кандидати, а не на опозицията.

Точно днес КС прие задължително тълкуване на Конституцията, от което следва, че Атанасова и Белазелков няма да се ползват от пълния 9-годишен мандат на конституционни съдии. Техният мандат ще бъде намален с малко над две години и ще бъде до есента на 2031 г.  Заради забавянето на парламента с попълването на квотата му от 1 март 2022 г. КС е в състав от 10 съдии.

Кандидатурата на Десислава Атанасова беше представена от Бойко Борисов, който я определи като човек с изключителен опит, била е депутат в девет парламента, участвала е в изготвянето и приемането на десетки закони.

По думите на Борисов Десислава Атанасова ще се справи много добре в КС като нейните качества като юрист далеч надвишавали тези на Янаки Стоилов.

Самата Атанасова заяви, че първата ѝ голяма мечта била правото, но по стечение на обстоятелствата от години се занимава с политика. „Магистратски опит ми липсва, но имам парламентарен такъв“, каза още тя.

А ако ѝ звънят от ГЕРБ, ще отговаря по лични поводи, но призова колегите си да не ѝ звънят по конституционни въпроси.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на свой ред посочова, че номинираната от него Цвета Рангелова за конституционен съдия е отличен юрист, твърдо отстоява обществените си каузи, което ѝ е завоювало авторитет не само в юридическите среди, но и сред обществеността. Костадинов добавя, че Рангелова е един от юристите, които „изготвят касационни жалби и питания до Конституционния съд“.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Лазар Налбантов, директор на училище и народен певец: Натрупаният опит от сцената ми е полезен като директор
  07.01.2024 16:50      

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Семейната среда е оказала влияние т