Вторник, 02 Апр 2024
    
Бургас Общество

Кметовете в областта доволни от финансирането на проекти за близо половин милиард лева

  02.01.2024 13:25  
Кметовете в областта доволни от финансирането на проекти за близо половин милиард лева

Георги РУСИНОВ

 

Проекти за близо половин милиард лева ще стартират в Бургаска област. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който пристигна в първия работен ден в областния град. Той дойде, за да огледа терена на бъдещата Детска болница, която е сред най-важните приоритети не само на Бургас и областта, а и на съседните – Сливенска и Ямболска.

„Това е един от най-важните проекти, които са за близо половин милиард за област Бургас. Така, че почвайте да го правите“, заяви Борисов.

Кметът Димитър Николов посочи, че до десетина дни същинските дейности ще започнат.

„Теренът на целия този кампус е общински и с решение на Общински съвет – Бургас го определихме за изграждането на Детската болница. Има избрана фирма, има избран надзор“, каза той.

Градоначалникът добави, че наред с Детската болница другият много важен за града проект е Южния обход на Меден рудник, за който са предвидени 76 млн. и 200 хил. лева в следващите три години. В най-големия комплекс ще се изградят и две кръгови кръстовища.

„Надявам се в най-скоро време да бъде приключен техническия проект, за да можем да започнем с изграждането му. Това ще мобилизира изключително много специалисти – строители, проектанти, инженери, надзори, защото е огромна строителна дейност като мащаб“, каза още кметът.

Николов изброи и другите важни транспортни трасета на Бургас, за които са предвидени финансови средства – „Транспортна“, „Одрин“, „Патриарх Евтимий“, „Гладстон“, „Оборище“.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова коментира, че за проектите в цялата област са предвидени 404 млн. лева.

„Само за Община Бургас проектите, които намират финансиране са 28 на обща стойност 237 млн. лева. Това е програмата до края на 2026-а. Проектите, които са предвидени са изключително важни за всички. Това са благоустрояване на пространства, ремонти и рехабилитация на улици. Както вече беше споменат Южния обход. 22 млн. лева са предвидени за изграждането на Студентски кампус. Има предвидени средства за мерки за енергийна ефективност в детски градини. Има и изграждане на мостово съоръжение за около 22 млн. лева. Надявам се, че бургазлии ще са доволни. Положени бяха големи усилия и г-н Борисов е основният двигател на този процес“, заяви тя.

Тук Борисов добави, че за да е коректно всичко трябва да се отчете и работата на Асен Василев и Йордан Цонев, които са спомогнали за включването на всички тези проекти в областта в списъка с финансиране.

 

Кметовете са доволни

 

Освен Димитър Николов като домакин, на срещата с Борисов присъстваха още кметове от областта, на които лидерът на ГЕРБ даде думата.

Жельо Вардунски от Каменов посочи, че общо 11 млн. и половина лева са отделени за Община Камено.

„Имаме водопровод на село Полски извор 5 млн. и 700 хил., както и за пътя от село Ливада до село Тръстиково – 4 млн. и 200 хил. Имаме и дофинансиране за догодина“, каза той.

В Община Приморско 15 млн. лева ще се използват за различни обекти.

„Предвидили сме подземната инфраструктура, асфалтиране на пътища, автогара, изграждане на многоетажен паркинг, крайбрежната алея на Приморско. По селата имаме проекти“, заяви кметът Иван Гайков.

28 млн. лева са отделените средства за Община Айтос.

„6 млн. са Айтос-Малка поляна, това е четвъртокласна пътна мрежа. 6 млн. лева са и за Айтос-Пещерско, пак четвъртокласна пътна мрежа. Един проект, който го чакат от около 10 години населените места Айтос-Карагеоргиево-Тополица-Черноград. Пътя излиза на карнобатския път. Освен това в града имаме проект за изграждането на инфраструктурата на два квартала на обща стойност 4 млн. лева“, обясни градоначалникът Васил Едрев.

15 млн. са предвидени и за проекти в Царево.

„Първо по важност е проектиране на две пречиствателни станции в Синеморец и Варвара, водопровод на Варвара, път за село Бродилово и многофункционална спортна зала за града“, каза кметът Марин Киров.

Кметът на Община Поморие и областен лидер на ГЕРБ Иван Алексиев благодари на Борисов и депутатите от областта за това, че са направили възможно финансирането на толкова много проекти.

„Най-важният проект за Поморие е един свързващ три населени места път – Порой, Гълъбец, Горица. Той прави връзката с републиканската пътна мрежа Бургас-Каблешково-Варна през Дюлинския проход. При 60 километра общинска пътна мрежа първо ремонтирахме пътя Поморие-Каменар-Каблешково. Сега ремонтираме Медово-Бата-Страцин. С този, който ще ремонтираме сега ще станат 40 километра общинска пътна мрежа. Решаваме един много голям проект за инфраструктурата. Важен проект е една много хубава спортна тренировъчна зала, която ще е нов дом на хандбала ни. Другият ни голям проект е отводняване на централна градска част и едно кръгово имаме“, уточни Алексиев.

Илиян Янчев, кмет на Община Малко Търново каза, че в управляваната от него община отделените средства са в размер на 10 млн. лева и включват инфраструктура, улици, тротоари, четвъртокласна пътна мрежа и ВиК инфраструктура.

Борисов реши да спомене и общините, където кметове не са от ГЕРБ.

„Община Карнобат – 2.7 млн. лева за благоустройство на пространството пред гарата, обслужващ път. Несебър – 15.7 млн. лева, Руен – общо 10 млн. лева, Созопол – 6 млн. лева, Средец – 4.5 млн. лева. С една дума след тия няколко години застой и хаос, помните всяко наше започване на разговори за областта беше нищо. Една лъжица асфалт не е сложена, едно пътче не бяха направени. Сега благодарение на така наречената некоалиция на всички кметове и населени места – малки и големи, се отпускат пари, които са възможни само и единствено, защото има правителство. На всички критици на тази некоалиция, видяхме какво беше по време на служебните правителства  - нямаше бюджети за общини, абсолютно мъртвило“, завърши Борисов.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Каква равносметка си даде за годината кметът Димитър Николов
  31.12.2023 17:29      

Равносметката ми за 2023 година? Загърбвам негативното, то не носи развитие. Благодарен с