Събота, 23 Мар 2024
    
Бизнес

Новата 2024 година може да донесе нов собственик на българската рафинерия в Бургас

  23.12.2023 08:54  
Новата 2024 година може да донесе нов собственик на българската рафинерия в Бургас

Най-вероятно 2024 година може да донесе и нов собственик на единствената българска рафинерия, което не е само икономическа, а си е и една геополитическа сделка. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"На международен терен България е на прага да постигне една цел - влизането в Шенгенската зона, след като отпаднаха обструкциите от страна на Нидерландия и Австрия за сега е склонна поне частично да пусне България и Румъния в Шенген. Това би било добре".

От друга страна, след като бе съставено редовно правителство, България вече стои твърдо в лагера на поддръжниците на Украйна и оказва и военна помощ. Тя е част от монолитния блок по отношение на украинския конфликт и предполагам ще си остане на това място и през 2024 година, допълни Димитров. 

"Ако гледаме в международен аспект това, което става с единствената голяма българска рафинерия в Бургас, която е собственост на Лукойл, най-вероятно 2024 година може да донесе и нов собственик на тази рафинерия, което не е само икономическа, а си е и една геополитическа сделка. Това ще е геополитически ход, защото става въпрос за стратегически актив с огромно значение за националната сигурност". 

Достатъчна гаранция, че този актив няма да попадне в "случайни ръце" не може да има, но все пак фактът, че сделката ще се гледа от Народното събрание, е някакъв вид сигурност и е единствената възможна гаранция, допълни гостът. "Нефтопреработката е сложен бизнес, изисква влагане на огромни капитали и тук опасенията са не точно от попадане в "случайни ръце", а да не попадне в "неслучайните ръце" на руски проксита рафинерията след някаква фиктивна продажба и отново Русия да има някакво участие в българската енергийна сигурност. Това са опасенията. Но тук, освен Парламента, имаме и служби за сигурност, които се надявам също да си свършат работата". 

Руско-украинският конфликт и помощта за Украйна станаха разменна монета и залог във вътрешно-политическите борби в Съединените щати, коментира Пламен Димитров. Той добави, че ако САЩ се отдръпне Европа едва ли ще може да се справи сама. Това вероятно няма да се случи, но наближава "политическото бедствие Доналд Тръмп".

Путин много разчита, че Тръмп ще се върне в Белия дом и това ще обърне изцяло гледната точка на Вашингтон към войната между Русия и Украйна, подчерта събеседникът. Той добави, че е по-вероятно през първите седмици на Новата година да се стигне, все пак, до някакво споразумение в Конгреса за тази помощ. 

В Европа също могат да настъпят колебания, все по-трудно става да се постигне консенсус в Европейския съвет. Видяхме, че Виктор Орбан блокира помощта и сега се обмисля дали не може на всяка страна да се разхвърля по определен дял и така да бъде оказана помощ, заобикаляйки Унгария. Или да се стигне до отпускане на още пари за Орбан и той да се съгласи - да се стигне до т.нар. политически търг, добави Димитров. 

Запитан за състоянието на руската икономика и дали санкциите срещу Русия работят събеседникът каза, че като цяло руската икономика се справя по-добре от очакванията, които имахме при налагането на санкциите. Русия „се хвали с това, че руската икономика вече е преодоляла шока от миналата година и тази вече ще регистрира ръст. Но този ръст идва от производството на боеприпаси, които се изгарят на фронта“.

„Естествено е да се очаква ръст, защото има рязко покачване на военната икономика, но тези снаряди и боеприпаси не са стоки за потребление на населението“. 


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС: Призовавам президента Радев да обърне светлината към президентската институция
  22.12.2023 12:15      

  Внимателно наблюдавах изявлението на Радев и разбрах колко важно е било да промени