Вторник, 12 Мар 2024
    
Бизнес

Спират асансьори от експлоатация от януари, ако нямат щит

  12.12.2023 08:20  
Спират асансьори от експлоатация от януари, ако нямат щит

До 31 декември тази година към всеки асансьор в България трябва да има монтиран щит под кабината

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) напомня, че до 31 декември тази година към всеки асансьор в България трябва да има монтиран щит под кабината.

След изтичането на посочения срок ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, са длъжни да спрат неговата експлоатация и да уведомят съответния регионален отдел на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“.

Промените в текста на Наредба за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, касаещи монтирането на предпазен щит под кабината са въведени през 2014 г. след обсъждане с всички заинтересовани страни. Въвеждането на предпазните щитове е част от 10 мерки за повишаване на безопасността, съгласно европейски стандарт, приет и в България.

При извършване на техническите прегледи на асансьори, лицата осъществяващи технически надзор, са длъжни да уведомят незабавно съответния регионален отдел на ГД ИДТН, когато установят експлоатация на асансьор, за който не са изпълнени мерките по глава пета от Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори.

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Делян Пеевски: Парламентът ще контролира сделката за продажба на „Лукойл“
  11.12.2023 16:03      

Обсъдихме с колегите „Лукойл“, подкрепяме ги и след малко ще внесем общо предложение