Вторник, 20 Фев 2024
    
Бургас

От днес: Три общини ще берат плодовете от труда на първата анаеробна инсталация в областта (СНИМКИ)

  20.11.2023 14:57  
От днес: Три общини ще берат плодовете от труда на първата анаеробна инсталация в областта (СНИМКИ)

Георги РУСИНОВ

 

От днес функционира първата анаеробна инсталация в областта, плодовете от чиято работа ще берат три общини. Тя се намира на територията на Община Бургас, а общините Несебър и Поморие са партньорски по проекта. Ползата от модерното съоръжение ще е значително за екосистемите в трите общини, тъй като благодарение на работата на инсталацията в депото при Братово ще се депонират 30 000 тона по-малко отпадъци.

На официалното откриване днес присъстваха Агнес Монфре от Европейската комисия, кметът Димитър Николов, заместник-кметът Весна Балтина, заместник-кметовете на Несебър и Поморие Иван Гурков и Кунчо Гайдов, председателят на Общински съвет – Бургас Михаил Хаджиянев, Галина Симеонова, директор на ОП „Околна среда“ и други.

„Благодаря на всички, които се включиха от страна на общината, от Министерство на околната среда и водите, изпълнителя и направиха възможно инсталацията да бъде факт. Тя стартира на територията на Община Бургас и нашите две партньорски общини – Несебър и Поморие. Изграждането й стартира във възможно най-неподходящото време – начало на ковид пандемията, след това продължи през финансовата криза и резкия скок на цените на строителните материали и оборудване. Трябваше през целия тоз път екипът да издържи и да се случи. Това вече е факт. Немската фирма си удържа на думата и достави изключително качествено оборудване, защото те са разработчици на цялата технология. Увериха ме, че нашата инсталация не отстъпва по никакъв начин на качество на работата на всички инсталации, които са изградени в Германия“, коментира пред медии кметът Николов.

Той изтъкна ползите от новата придобивка за трите общини и значителното намаляване от депониране на биоразградими отпадъци, което ще е факт.

„Ще имаме възможност и чрез ферментация на тези хранителни отпадъци да произвеждаме биогаз, а от него електричество. Ако има нужда от някъде за биогаз, той ще бъде доставян. В момента все още нямаме право да оперираме с тези продукти. Биогазът, който е в танковете тепърва трябва да получим сертификат, за да бъде използван. От днес стартираме и този процес“, уточни Николов.

Екологичната значимост от изпълнението на проекта е важна от гледна точка и на последващите етапи, в които на територията на трите общини трябва да влязат в употреба допълнителни контейнери, в които да се изхвърлят изцяло и единствено биоразградимите отпадъци. Първата вълна от ползватели ще са най-вече заведения, магазини и пазари.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски: България трябва да има протонен център за лечение на онкоболни
  20.11.2023 17:10      

За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта за изграждането на първия на Балка