Събота, 17 Фев 2024
    
ИЗБОРИ 2023 Общество

Къде още се оспориха новоизбрани общински съвети

  18.11.2023 12:06  
Къде още се оспориха новоизбрани общински съвети

Георги РУСИНОВ

 

Освен в Бургас, където Административен съд – Бургас допусна повторно преброяване на бюлетините от вота за Общински съвет, провел се на 29 октомври тази година, още в четири общини бяха атакувани решенията на местните ОИК за избор на общински съветници. Това са Карнобат, Сунгурларе, Созопол и Несебър.

В Сунгурларе, по жалба на кандидат за общински съветник, съдът допусна огледа на бюлетините в седем от избирателните секции, тъй като са посочени множество нарушения от жалбоподателя. Административен съд – Бургас обаче оставя без уважение искането за повторно преброяване и оглед на бюлетини в други секции. В общината кандидатът на ГЕРБ за кмет Николай Киров оспорва избора на претендента му от ДПС – инж. Димитър Гавазов.

В Карнобат кандидат за общински съветник твърди, че действителните гласове в полза на ДПС, на която листа е водач, не са зачетени или са зачетени като недействителни, извършвани са поправки в протоколите, допуснати са до участие лица без право на избор, поради липса на уседналост в 12 от избирателните комисии. Административен съд е определил да се извърши пълен преглед на бюлетините, с които е осъществено гласуване и изброяването в тези секции. Приетите за действителни бюлетини във всяка секция поотделно да се класифицират по партии/не подкрепям никого, като се посочи техният брой; да бъдат отчетени приетите за недействителни бюлетини по СИК. Три вещи лица са назначени за целта.

В Несебър чрез масова жалба от кандидати за съветници от различни сили се оспорва вота в 37 секции. Пет вещи лица следва да извършат проверка на чувалите с опакованите в тях изборни книжа и материали. Експертизата трябва да даде отговор на общия брой действителни и недействителни бюлетини и тези „не подкрепям никого“, както и разпределението на действителните гласове по кандидатски листи. След отговора на поставените по-горе въпроси, съдът ще постави допълнителна задача на експертизата, която да даде заключение – какво би било разпределението на мандатите по метода „Хеър Нимайер“ съобразно установените резултати.

Созопол е другата община, където ще се броят бюлетини във всички 21 секции. Повод за това станаха жалбите на ГЕРБ и ИТН. Бургаски административен съд разпореди двете страни по делото (жалбоподателите и ОИК) да осигурят експерти, които да участват в повторното преброяване на бюлетините; ОИК да осигури помещение, където да бъде извършено преброяването; съдебната експертиза да отговаря на въпросите, посочени в двете жалби; да се установи променят ли се мандатите за всяка една партия и коалиция, която е регистрирала листи за общински съветници.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Ахмед Доган: Делян Пеевски е феномен в българската политика
  17.11.2023 17:14      

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган се обърна  с послание към членовете на ЦС на ДП