Петък, 16 Фев 2024
    
Царево

Предупреждават за обилни дъждове през уикенда и опасност от наводнения в Община Царево

  17.11.2023 13:50  
Предупреждават за обилни дъждове през уикенда и опасност от наводнения в Община Царево

Георги РУСИНОВ

 

За нова опасност от внезапни наводнения през уикенда в района на Синеморец, Ахтопол, Варвара, Царево, Лозенец, Китен и Приморско, предупреждават от Meteo Balkans. Според специализирания сайт синоптичната обстановка през нощта срещу неделя и в неделя в Югоизточна и Източна България ще се влошава. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Ще има условия и за гръмотевични бури. Очакват се значителни валежи и ще има риск от наводнения в горепосочените населени места.

Припомняме, че в началото на септември опустошително наводнение премина през Царево, което коства живота на четирима души. Отделно от това мостове се срутиха и цели населени места бяха откъснати от света и залети от придошлото бедствие. Очевидци тогава разказваха, че толкова много дъжд не помнят да се е изсипвал някога. Други обаче не пропуснаха да поставят под съмнение сечта в Странджа и презастрояването на Южното Черноморие като евентуални причини за бедствието. Назначена бе междуведомствена комисия, която в крайна сметка констатира, че причина е единствено огромното количество дъжд.

Сега, според регионалните модели, посочени от Meteo Balkans, има вероятност до сутринта на 19 ноември валежите да достигнат 80 – 100 л/кв. м. Това ще бъде в комбинация със силния северен вятър по крайбрежната ивица, ще се образуват и големи вълни.

„Към края на текущата седмица синоптичната обстановка над нашата страна ще се усложни, особено над Източна България. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Над Югоизточна България валежите ще са от дъжд, като се очаква те да са значителни по количества“, гласи още прогнозата.

Във връзка с това в община Царево е създаден Щаб за превенция и действие при кризи, съобщиха от администрацията на кмета Марин Киров.

„Предприети са действия по ранно известяване, проверка и почистване на шахти и отводнителни системи, почистване на речни корита и дерета. През почивните дни, когато се очаква влошаване на времето, ще има и дежурни екипи. В края на работния ден ще се прецени необходимостта от затваряне на временния подход до алеята за кв. Василико“, уточняват от общината.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Драми в МС! Пеевски отсече: Чудовищна далавера! Коалицията Путин е факт
  16.11.2023 11:00      

Ще подадем сигнали до прокуратурата и ДАНС за нарушаване на руските санкции, заяви предсе