Събота, 17 Фев 2024
    
Общество

Парламентът не събра кворум за започване на заседанието, предстои нова регистрация

  17.11.2023 09:33  
Парламентът не събра кворум за започване на заседанието, предстои нова регистрация

Парламентът не събра кворум от първия опит за започване на заседанието. Регистрираха се 78 народни представители при необходими 121. Няма кворум, след десет минути нова регистрация, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Въпреки че бяха в залата, от ГЕРБ-СДС се регистрираха двама депутати, а ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ не се регистрираха.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ се регистрираха 55 депутати, от БСП – 20, и един независим.

Очакваше се днес парламентът да прегласува проекторешението за вот на недоверие към кабинета „Денков“ "заради неспособността на правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната“. 

При първото гласуване в него участваха 127 депутати - “за” бяха 66, “против” 61, без въздържали се. Малко преди и по време на самото гласуване ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала.

Последва настояване за почивка от страна на БСП, за да може колегите им да се върнат в пленарната зала. “66 народни представители не могат да свалят кабинета, но 166 могат. Ако наистина депутатите от ГЕРБ и ДПС нямат доверие към този пропутински кабинет, нека да заповядат в зала и да го свалят”, призова депутатът от БСП Георги Свиленски.

ГЕРБ-СДС и ДПС не влязоха в пленарна зала при прегласуването, въпреки че имаше 15-минутна почивка, поискана от БСП, за да може двете парламентарни групи да се върнат в зала.

Патова ситуация: Провал на гласуването на вота на недоверие заради липса на кворум

В крайна сметка председателят на НС Росен Желязков направи проверка на кворума, но се регистрираха едва 64 депутати. Наложи се излизане в още една почивка преди прегласуването като след нея ситуацията остана непроменена - ГЕРБ и ДПС отново не влязоха в зала и се регистрираха 63 депутати. Поради липса на кворум Желязков закри заседанието.

Вотът на недоверие, на тема "Отбрана и сигурност”, бе внесен от народните представители от парламентарните групи на "БСП за България”, "Възраждане” и "Има такъв народ”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обвини вносителите на вота, че с дезинформационната кампания, която водят, съдействат за снижаване на отбранителните способности на страната.За пръв път в най-новата ни история вот на недоверие ще бъде прегласуван ден след като трябваше да бъде гласуван от парламента.    


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Ахмед Доган: Делян Пеевски е феномен в българската политика
  17.11.2023 17:14      

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган се обърна  с послание към членовете на ЦС на ДП