Вторник, 06 Фев 2024
    
ИЗБОРИ 2023 Созопол

Административният съд касира избора за кмет в село Зидарово

  07.11.2023 11:57  
Административният съд касира избора за кмет в село Зидарово

Георги РУСИНОВ

 

Бургаският административен съд касира избора за кмет в село Зидарово. Това съобщи за „Черноморски фар“ адвокат Богдан Йорданов, който представлява жалбоподателите от ГЕРБ и кандидатът им за кмет Стойчо Петков. Според дългогодишния кмет вотът на избирателите е бил опорочен. Според решението на ОИК-Созопол Христо Бардуков е избран с 10 гласа повече.

В хода на съдебното заседание, в края на миналата седмица, от ГЕРБ- Созопол алармираха за гласуване със счупени лични карти, задрасквания в протоколите, спорни бюлетини.

Адвокат Йорданов тогава представи седем съществени нарушения: Запечатването на чувалите с бюлетини не e извършено по законоустановения ред- липсват печати на общинската и секционната избирателна комисия, което създава предпоставки за подмята и опорочаване на вота; Пакетите с бюлетините, които трябва да бъдат описани и сортирани в секция 13, категорично не са подписани от членовете на секционната избирателна комисия; Има драстично подправени протоколи и разминавания в първоначално описаните данни и вписаните впоследствие; Всички членове на комисията в секция № 13, с изключение на председателя, са подписали протокола с особено мнение; Липсва и отразяване на самите особени мнения; Разминаване между ЕГН-тата на хората, упоменати в избирателните списъци и гласоподавателите; Неправилно тълкуване от страна на СИК на 19 бюлетини, които трябвало да бъдат отчетени в полза на единия или другия кандидат.

„Ако Христо Бардуков и ОИК-Созопол искат да обжалват, могат да го направят в седемдневен срок пред Върховния административен съд. Така или иначе, ако решението влезе в сила означава, че ще има нови частични избори за кмет на село Зидарово“, коментира за „Черноморски фар“ адвокат Йорданов.


Анкета

Мнения

Мнения
Доц. д-р инж. Йордан Георгиев: Много съм „малък“, не на ръст и години, а на дела, за да се нарека будител
  06.11.2023 13:54      

Доц. д-р инж. Йордан Георгиев е роден на 10.12.1988 г. в  Бургас, където са роде