Понеделник, 05 Фев 2024
    
Бургас ИЗБОРИ 2023

Заформя се голямо обединение в Общински съвет – Бургас. Кои политически сили ще са част от него?

  06.11.2023 14:49  
Заформя се голямо обединение в Общински съвет – Бургас. Кои политически сили ще са част от него?

Георги РУСИНОВ

 

Седмица след като станаха ясни новите партии и коалиции, които влизат в Общински съвет – Бургас, както и новите общински съветници, политическата сцена в Бургас е домакин на срещи и разговори за обединения, научи „Черноморски фар“. Отделни избраници на бургазлии са активни и вече търсят свои колеги от другите групи, с които евентуално да се образува едно по-голямо обединение в местния парламент.

Причините за това са няколко, разбира се, като тази за минимум лимит от петима общински съветници за група по стария правилник изглежда надделява в аргументите за обединение. В новия Общински съвет, освен ГЕРБ, които са с 19 съветници, никоя друга сила няма петима. Припомняме, че с по 4 съветници са БСП, „Възраждане“ и ПП/ДБ, с по 3 – СЕК, „Български възход“, „Левицата“ и КОД, с по 2 – МИР, ИТН и „Граждани за общината“ и с по 1 – СБОР и ДПС.

При това разпределение на силите и при стария правилник, само ГЕРБ може да има група. Напълно възможно е в новия правилник да се свали лимита до четирима за група, но пак достатъчно много представители на други политически сили и коалиции остават под минималния праг.

Затова, както споменахме, политическата сцена е активна и жужи от пърхане на крилца на бъдещите работливи пчели в местната власт, които се срещат и уговорят за по-голямо обединение. Под каква форма ще е то и дали ще се случи изобщо, предстои да разберем съвсем скоро.

Официално от „Гражданско обединение Бургазлии“, които влязоха в Общински съвет заедно с МИР, са поискали среща с останалите граждански организации, които ще имат представители в новия общински съвет, за съставяне на обща група. Това става ясно от публикация на страницата на обединението. Там се посочва, че самите те вече са провели множество срещи с новоизбрани общински съветници от целия политически спектър.

„Нека обединим усилията си и работим заедно за развитието на град Бургас и в защита на интересите на бургазлии!“, призовават от „Бургазлии“.

Те настояват за подкрепа по три важни въпроса – прозрачност, отчетност и контрол при боравенето с публични средства чрез въвеждане на подходящи за това механизми; сигурност за бургазлии чрез оптимизация на видеонаблюдението; подобряване на инфраструктурата и градската среда, както в ЦГЧ, така и в отделните квартали. „Бургазлии“ посочват, че очакват отзовалите се на призива представители на Общински съвет – Бургас за среща утре от 12:00 часа, в офиса на организацията.

По непотвърдена информация, избраният за нов мандат бизнесмен Бенчо Бенчев също търси обединение с други сили в Общински съвет – Бургас. Владимир Павлов от СБОР е под въпрос, но е възможно и той да се включи в някакво по-голямо обединение, както и тримата съветници от „Левицата“.

Остават и много въпросителни фактори като „Български възход“, ИТН, СЕК. КОД по всяка вероятност ще са в приятелските редици с ГЕРБ, тъй като изявиха гласно подкрепата си за кмета Димитър Николов. Същото се отнася и за Шерафет Мехмед от ДПС, който отново е част от местния парламент.

Ако минималната бройка на групите се намали до четирима, то почти сигурно е, че от „Възраждане“ няма да търсят обединение с други сили, както повелява националната им политика. Същото може да се каже и за БСП. Любопитно е къде ще се позиционират избраниците от ПП/ДБ и дали сглобката на национално ниво с ГЕРБ ще е такава и в местния парламент. Почти сигурно е, че и те ще имат своя група.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Несебър
Окончателно! Николай Димитров спечели балотажа в Несебър
  05.11.2023 22:38      

Досегашният кмет Николай Димитров влиза за нов мандат в кметския кабинет на Несебър. Той спечели