Петък, 02 Фев 2024
    
Бургас

Може ли да се печели от въздух?

  03.11.2023 15:26  
Може ли да се печели от въздух?

Отговор дадоха участници  в Международната кръгла маса „Морето – граница или врата“

 

 

Дона МИТЕВА

 

За 15-ти пореден път днес се проведе поредното издание на Международната кръгла маса "Морето -граница или врата", организирана от „Черноморски институт“. В днешното й издание вземат участие специалисти от Института, проф. Маруся Любчева и  председателят на УС, Милен Димитров, зам. ректорите на Университет "Проф д-р А. Златаров"-Бургас,  проф. Севдалина Турманова и проф. Ирена Марковска, преподаватели  и студенти от Университета и от други европейски университети,  еколози, представители на институции и  неправителствени организации, ученици от ПГТ "Проф. д-р А. Златаров". Сред гостите бяха още  проф. Стаматова, бивш директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и преподавател в БСУ, и директорът на ПП „Странджа“ Румяна Цвяткова.

Основните теми на докладите и дискусиите са Синият растеж, черноморските политики и икономики, възможностите на черноморските културни коридори.

Нов акцент бе представянето на Странджа като зелена икономическа и  туристическа зона. Валентин Атанасов разви  идеята на групата съмишленици и приятели, обединени в „Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм“, които доказват, с проекта си, че от въздух може да се печели.

Дали Черно море предвид международното положение е повече е граница или врата, попита наш репортер проф. Маруся Любчева:

„Черно море винаги е било граница и когато България влезе в ЕС, нас ни разглеждаха като източна граница, но Черно море по своята същност винаги е било врата, независимо от това, че е полузатворено. Чрез Черно море България и света са свързани. И от тази гледна точка ние се опитваме наистина да придадем на  Черно море, чрез нашата конференция отворен, мобилен характер.

Това, което се случва в Украйна показва, че морето е врата и тази врата трябва да бъде използвана за мирни цели, а не за военни действия“.

Проф. Любчева припомни пред  присъстващите, че от кръглата маса през годините  са тръгнали инициативи, като например идеята да се изработи цялостна морска стратегия.

Днешният форум пък дава началото на друга интересна инициатива за свързаност между река Дунав и Черно море, между Видин и Бургас, в контекста на културните коридори.

За морските ливади от рупия и полезността им говори Спас Узунов, от БФБ. Той запозна присъстващите с морската трева рупия.

С това колко се печели от любителски риболов в другите държави шокира присъстващите Янко Янков, който призна, че трудно се преборват нестопанските организации за финансиране, защото една и съща е регулацията за тях и за инвеститорите. „И дали садиш трева, която е полезна за еко системата или строиш хотел - за администрацията е все едно“, направи сравнение той. Затова и заговори за създаване на фонд за съфинансиране на добри практики, касаещи екологията и опазването на природните ресурси. „Имаме 73 зони по НАТУРА и нето един план за управление на такава зона“, изтъкна още председателят на  Сдружение „Гларус“.

Вземайки  повод от презентацията на възможностите за развитие на балнео- и рекреационен туризъм в Странджа, проф. Севдалина Турманова, зам.ректор на Университет „Проф.д-р Асен Златаров“, подчетра, че трябва да се намери място и на големия областен град в реализацията й. „Популяризирането на природните дадености и климатолечението трябва да бъде задача на всички. Така тя ще получи по-широка подкрепа и по-добра реализация.  Това, че Бургас има връзка със Странджа- ще дам пример. Имаме една програма в Община Бургас за здравословно хранене, където преди няколко седмици се презентира зелената кухня на Странджа“, каза проф. Турманова.

Тя, заедно с проф. Марковска изказаха становище, че кръглата маса трябва да бъде в по-широк мащаб и ще лобират тя да се провежда в следващите си издания в държавния университет.


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски:Престанете с ултиматумите!
  02.11.2023 15:45      

Предизборната кампания се превърна в изпитание по зрелост за лидерите на управляващите партии. В