Вторник, 16 Яну 2024
    
ИЗБОРИ 2023 Мнения

Ева Михалева – мъжкото момиче, което застава и зад женски каузи

  17.10.2023 15:57  
Ева Михалева – мъжкото момиче, което застава и зад женски каузи

Кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ  за Бургас

 

Интервю на Силвия Шатърова

 

 

Тя е Ева Михалева, мъжкото момче, което застава и зад женски каузи, така може да я определи човек, който се запознава с нея и започва да я опознава, а след това затвърждава първоначалното си мнение след всяка дума от разговора. От 28 години умело ръководи транспортен бизнес и спедиция в нелекия мъжки свят, у дома отново живее само сред мъже, политиката е третата сфера, където кръстосва шпаги с мъже, успява с финес и усмивка да ги покори и да ги накара да смекчат тона, с фина женска, но категорична ръка успокоява страстите в групата на ГЕРБ през изминалия мандат на Общинския съвет, влезе в местния парламент като областен координатор на „Жени ГЕРБ“, оглави една от най-тежките комисии – тази за транспорт, просто защото той е в кръвта ѝ, закърмена е с него, като дъщеря на легендарен шеф на СБА в Бургас, решава, че ще превърне безопасността по пътищата в една от своите каузи.

Цветна и категорична е Ева, не можеш да ѝ противоречиш, да ѝ се сърдиш, нито пък да ѝ налагаш мнение, можеш обикновено да се съобразяваш; обичана и от своите, и от чуждите в Общинския съвет. Определя се като щастлива майка, съпруга и вече баба.

Живее в Сарафово, познава до болка всеки един проблем в този квартал и има решение за него.

В Общинския съвет 

 

За този мандат си поставя следните цели:

 

-Разширение на звеното на УКОРС, като поне един общински полицай да бъде зачислен за квартал „Сарафово“

-Повече входове и изходи на двата комплекса „Славейков“ и „Зорница“ в посока големите булеварди, така че да се отпуши трафикът

-Втори вход и изход за „Сарафово“

-Второ кръгово на УМБАЛ – Бургас на мястото на светофара

-Ремонт на полигона за млади шофьори, който вече е влязъл в програмата на Димитър Николов за нов мандат

 

 

– Г-жо Михалева, каква е мотивацията Ви да се впуснете в надпреварата за втори мандат?

– Най-главното е, че на един общински съветник доста време му трябва да свикне с работата в него, а покрай двете години ковид, икономически кризи и войни не остана много време да се мисли за пътната инфраструктура и безопасността на движение, които са основен мой приоритет.

– През първия мандат за какво не достигна времето?

– Вникнах в голяма част в проблемите, но фокусът през този първи мандат беше в друга посока.

– А сега накъде ще е обърнат той?

– Фокусът ще е върху инфраструктура и безопасност на движението. Пътищата ще трябва да са по-безопасни особено покрай детските градини, училищата и начина на пресичане на децата.

Аз живея в квартал „Сарафово“ и основните ми усилия са насочени към подобряване средата на живот в него. Искам да има още два входа и изхода, които ще улеснят гражданите, ще бъде по-добре за тях и това ще направи самия градски транспорт по-ефективен.

Много ще настоявам за още входове и изходи от „Славейков“ и „Зорница“, които да имат достъп до основните булеварди.

Аз съм привърженик съм кръговите кръстовища. Мисля за светофара до УМБАЛ – Бургас, там едно страхотно кръгово може да се получи и ще облекчи трафика. Защото сутрин жителите от новия затворен комплекс „Перла“ трудно излизат и са в тапа.

Един от акцентите на кмета Димитър Николов в програмата му е ремонт на полигона в село Лъка, това е много стара моя идея, водих дълги разговори с Гимназията по транспорт, за да се учат учениците да паркират, на голяма част от тях не им достига времето в учебните часове, след това се пускат в трафика и не могат да се оправят.

Самите автошколи също настояват за това. Тази страст към безопасността на движението идва от това, че моят баща беше дълги години шеф на СБА.

– Друга болезнена тема за бургазлии е липсата на достатъчно паркоместа, препълнена синя зона, непрекъснато в Постоянната комисия по транспорт разглеждате жалби, какъв е изходът?

– Тази битка не знам кой може да спечели. Автомобилите стават все повече, все повече семейства имат по три автомобила. Ако се мине към кардинални мерки, то те няма да се приемат от гражданите. Преди няколко месеца бях на международен семинар за паркирането в градска среда. В него опит обменяхме заедно с колеги от Варшава, Будапеща и Виена. Австрийците вече са въвели следните ограничения: от десет паркоместа пред сградите в центъра на столицата са останали три за резидентите. Останалите сами трябва да се справят с намирането на място за паркиране. Там казват: „Да живееш в центъра на Виена е привилегия!“ Ако не искаш, отиваш в квартал. В Будапеща по същия начин ги решават транспортните неволи. Ние тук не сме готови за такива кардинали мерки и ние самите не сме узрели за тях, навсякъде се движим с кола. Паркоместата няма как да се увеличат. В новата програма за управление през следващия мандат на Димитър Николов е предвиден втори етаж на паркинга на улица „Гурко“ и още един до новата детска болница.

– Сега обстоятелствата са променени и може много хора да се узрели вече за многоетажни паркинги на различни локации в града, не трябва ли да се поднови отново кампанията за убеждаване на жителите, че те се необходими.

– Ние сме готови да я започнем, колеги имаха силна воля и ние сме съгласни с тях, но и те не успяха да се преборят. Впоследствие може би с тежки законови мерки може де се регулират, като колите с нисък евроклас да не влизат в центъра на града. В Унгария са въвели и друга мярка – втората кола в семейството плаща три пъти по-голям данък, а третата – 10 пъти.

И сега има подписка от живеещи в „Лазур“ и покрай Морската градина зелената зона да стане целогодишна.

По време на срещите с хора по време на кампанията стигнах до извода, че трябва да се увеличи бройката на служителите в УКОРС и ще направя това предложение, както и да имат автомобили, за да бъдат на повече места, като един постоянно трябва да е в „Сарафово“.

– Специално за „Сарафово“ имаше едно писмо на кметския наместник там, с което той настояваше да се разкрие полицейски участък, защото през лятото кварталът става малък самостоятелен град и е невъзможно той да бъде полицай, пожарникар, медиатор, данъчен инспектор, инспектор на БАБХ и всяка друга институция.

– Наистина е трудна работата на кметския наместник в „Сарафово“ през лятото. Понякога дори се възхищавам как издържа. Има проблем с движението в квартала, няма къде да паркират колите. Много жители не си закупуват паркоместа в кооперациите и си оставят колите отвън. Самата довеждаща инфраструктура е тясна. Според мен движението трябва да стане еднопосочно, за да може да има бърза пропускливост. В момента на много места не може да премине Противопожарна кола заради паркирали коли от двете страни на пътя и разстоянието, което остава на улицата, е 2,40 м.

– А може ли да стане еднопосочно движението?

– Да, но ни спира строителството на много кооперации и преминаването на строителната техника. За квартала са предвидени още два паркинга.

– Извън темите с инфраструктура, има и други социални, с които се занимавате? Разкажете малко за тях.

– Понеже работя само с мъже в моя бизнес и живея само с мъже, ми липсваха темите, които вълнуват жените, така станах председател на „Жени ГЕРБ“, като поисках да сменя малко фокуса на жените в политиката и бизнеса. Да не се занимават само с благотворителни кампании. В това няма нищо лошо, но исках да минем към обучение по разни теми и започнахме със семинари. На един от тях експерти от МТСП разясняваха как да се ползва майчинството от друг член от семейството, направихме обучителни кампании за хранене на децата, защото много от тях вече се раждат с алергии, с някаква непоносимост. След това имахме друго събитие как децата да се предпазят от опасностите в интернет.

Сега на 20 октомври правим поредно, този път темата е фокусирана върху репродуктивните проблеми, знаете, че Община Бургас има инвитро програма, а в листата на кандидатите за съветници от ГЕРБ е Ваня Христова от „Искам бебе“, както и д-р Лидия Стефанова, която също ще помогне.

Инвитро програмите трябва да са държавна политика, а не да са в тежест на общините. Имаме демографска криза, а ние не помагаме на хората, които са избрали да живеят в тази държава и да отглеждат децата си тук, ние искаме да се обърне фокусът върху тях.

Накрая искам да се обърна към всички хора, които са избрали да живеят в този град, както аз съм го направила – живея, работя и обичам, създала съм семейство в него. Аз съм избрала да живея в този град, независимо че съм имала възможност да живея другаде.

Искам да им кажа: Ако искате нещо да се случва, не може да бъдете само във фейсбук, наистина трябва да полагате усилия – хвърлянето на фаса през прозореца, боклука зад задния блок го правите вие.

Апелирам: „Пазете го този град, помислете  как ще го оставим на децата си!

При старта на кампанията на ПП ГЕРБ


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Проф. д-р Христо Бозов, д.м. ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургас:  Стремим се нашите студенти да са със силни практически умения
  16.10.2023 11:35      

Проф. Христо Бозов е със специалности по анестезиология и реанимация и по военна токс