Понеделник, 15 Яну 2024
    
Бизнес

Първите военни медици се дипломираха

  16.10.2023 14:19  
Първите военни медици се дипломираха

Първият випуск военни лекари на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ завършиха успешно своето 6-годишно обучение и получиха офицерски звания. Младите лейтенанти от Випуск 2023, специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“, са първите за страната военни медици по тристранната програма, създадена съвместно от Висшето военноморско училище, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, и Военномедицинска академия.

Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание се проведе във Военномедицинска академия в София, в присъствието на президента на страната – Румен Радев, министъра на отбраната – Тодор Тагарев, началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, и началниците на ВМА и Морско училище – генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., и флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, съобщават от морското училище.

Първенец на специализацията е Лора Хаджиянева, а нейни подгласници станаха Антония Гамишева и Ева Георгиева.

Специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“ от Випуск 2023 на Морско училище остава в историята не само с първите военни лекари, а и с най-внушителния брой отличници. 15 от седемнадесетте военни медици завършиха с отличен успех.

Всички те получиха награди и грамоти от министъра на отбраната, началника на отбраната, началника на ВМА и началника на Морско училище.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Проф. д-р Христо Бозов, д.м. ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургас:  Стремим се нашите студенти да са със силни практически умения
  16.10.2023 11:35      

Проф. Христо Бозов е със специалности по анестезиология и реанимация и по военна токс