Неделя, 10 Дек 2023
    
Поморие

Днес пада една от загадките в Поморие - става ясно дали ДПС ще издигне своя кандидатура за кметския стол

  26.09.2023 09:25  
Днес пада една от загадките в Поморие - става ясно дали ДПС ще издигне своя кандидатура за кметския стол

„Предварителната информация е, че ще се повтори сценарият от предходните мандати, ДПС ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ“, заяви Никодим Стоянов, председател на ОС на БСП – Поморие

 

Моника ИЛИЕВА

 

БСП-Поморие подкрепят кметската кандидатура на адв. Веселин Анестиев, това заяви Никодим Стоянов – председател на ОС на БСП – Поморие пред „Черноморски фар“. „Решението ни се обяснява с необходимостта да се подкрепи един кандидат, който има шанса да събере негативния вот срещу статуквото на ГЕРБ, да увеличим подкрепата и да постигнем промяна в нашата община. Искаме да обединим всички онези гласове, които ще бъдат насочени срещу ГЕРБ“, мотивира той.

От думите му стана ясно, че основната завръзка ще дойде от ДПС дали те ще издигнат свой кандидат, или ще дадат подкрепата си кандидатът на ГЕРБ. Връщайки се назад, припомняме, че в последни три местни избора ДПС винаги подкрепят кандидата за кмет на ГЕРБ и не издигат собствен.

Председателят на БСП-Поморие твърди, че сглобката ГЕРБ-ДПС е напълно възможна. Сметката е „проста“ – в община Поморие право на глас имат около 23 хил. души, от тях на избори отиват между 9 и 13 хил. човека. Проследени във времето назад на последните местни избори ГЕРБ имат 2300 – 2400 гласа, т.е. при всички положения гласовете за самостоятелна изборна победа не са достатъчни. За да я постигнат, им трябва подкрепа.

Днес, 26 септември, е решаващият ден. Става ясно дали ДПС ще издигне своя кандидатура за кметския стол. „Предварителната информация е, че ще се повтори сценарият от предходните мандати“, поясни Стоянов.

Социалистите в морския град издигат собствена листа за предстоящите избори. Водач в нея е Никодим Стоянов. След него се нареждат юрист, икономист, ветеринарен лекар, акушерка, медицинска сестра, социален работник. Малко повече от половината кандидати за общински съветници са жени. Листата е 50 % обновена от предходните местни избори.

„Издигаме и кандидати за кметове на кметства. Най-младият - роден през 1996 г., е кандидат за кмет на с. Козичино, момче, което живее там – жвотновъд. Ще подкрепим и кандидата за кмет, четвърти мандат на с. Гълъбец, ние го издигаме - наш утвърден кадър, партиен член. Споделям с огорчение, че през 2019 г. спечелихме изборите в гр. Каблешково с наша местна коалиция – БСП и ПП „Българската пролет“. С огорчение, защото същият човек – Ивайло Душев, в предстояшия местен вот е кандидат на ГЕРБ. Променя отбора. Интересен подход на нашите опоненти, те имат този опит – синдром на кукувицата. По същия начин постъпиха и в с. Горица преди няколко мандата, сега и в Каблешково. Правени са опити да бъде привлечен и нашия успешен кмет на с. Гълъбец – срещнали са категоричен отказ“, поясни водачът на червената листа в Поморие.

В заключение, Никодим Стоянов акцентира, че правят голям жест към местната колиция, в която влизат ПП ИТН, ПП ПП и ГД „Бъдеще за община Поморие“, което издига адв. Анестиев. Според него, когато една политическа сила издига собствен кандидат за кмет и формира листа, самият той я тегли, избирателите припознават и него, и хората от листата. На предстоящия вот техните ще бъдат „принудени“ да гласуват за листа им, но да подкрепят друг кандидат за кмет. Именно по този начин социалистите ще водят предизборната си агитация в Поморие.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Делян Пеевски: Президентът се опитва да обърка посоката на държавата
  10.12.2023 17:36      

Президентът се опитва да обърка посоката на държавата, но с промените в Конституцията този срамен