Събота, 23 Дек 2023
    
Общество

Папа Франциск с призив в подкрепа на мигрантите, които рискуват живота си, за да стигнат до Европа

  23.09.2023 19:42  
Папа Франциск с призив в подкрепа на мигрантите, които рискуват живота си, за да стигнат до Европа

Средиземно море се превръща в "море на смъртта" и "гробище за достойнството", смята той

 

Папа Франциск посети центъра за нуждаещи се в марсилския квартал Сен Марон, един от най-бедните във Франция. Той е основан от света Майка Тереза и управляван от монахини. 

Главата на католическата църква порица крайните националистически настроения в някои европейски държави. Всяка година, хиляди нелегални мигранти намират смъртта си, в опит да достигнат с надуваеми лодки европейския бряг, предаде Нова ТВ. По думите на светия отец, Средиземно море се превръща в "море на смъртта" и "гробище за достойнството". Темата е важна за Франциск, който посети бежански център и по време на визитата си в България преди четири години.

"Има вик на болка, който резонира най-силно, той превръща "нашето море" в "море на смъртта". Средиземноморието - от люлка на цивилизацията, в гробище за достойнството. Това е сподавеният вик на нашите братя и сестри мигранти", заяви папата.

Той допълни, че мигрантите, които рискуват да се удавят в морето, "трябва да бъдат спасени", защото това е "дълг на човечеството", и че тези, които възпрепятстват спасяването, извършват "жест на омраза".


Анкета

Мнения

Мнения
Ваня Андонова: Да бъдем независими по воля, дух и съзнание, защото страхът ражда ограничения
  22.09.2023 13:10      

Преди 115 години в гр.Велико Търново е обявена Независимостта на България! С този достоен акт, бъ