Четвъртък, 14 Дек 2023
    
Бизнес

Отпускат допълнително 63 млн. лв. за подпомагане на земеделците

  14.09.2023 15:13  
Отпускат допълнително 63 млн. лв. за подпомагане на земеделците

Средствата се отпускат след отмяната на забраната за внос на украинско зърно

Министерството на финансите (МФ) ще отпусне допълнително 63 милиона лева за подпомагане на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана днес от Народното събрание, съобщиха от министерството. Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството следващата седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд "Земеделие".

От МФ припомнят, че допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината беше обещана на среща на животновъди с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 г., като средствата в размер на 213 милиона лева бяха заложени в държавния бюджет. От МФ отбелязват още, че на срещата част от животновъдите се противопоставиха категорично на удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттам и храните, и повишава инфлацията.  

В края на август с постановление на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" бяха одобрени допълнителни разходи от 150 милиона лева от централния бюджет за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на евергоносителите, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове, посочват от МФ.

От финансовото министерство добавят, че втората част от помощта в размер на 63 милиона лева ще бъде отпусната, тъй като след вдигането на забраната за внос от Украйна ще се гарантират необходимите приходи от данъци. От МФ посочват още, че след одобрението на помощта от правителството, Държавен фонд "Земеделие" следва да осигури помощта да достигне до земеделците. 

Днес парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Решението за позицията на България относно превантивните мерки по отношение на вноса на определени украински продукти беше взето със 124 гласа "за", 69 "против" и осем "въздържал се".  Решението за позицията на страната ни беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, и подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в Народното събрание.

Отчитайки солидарността на България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на Народното събрание.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви днес пред парламента, че се е съгласил с макроикономически показатели, показани на Министерски съвет, според които не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна. Той каза, че са предприети мерки за завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди.


Анкета

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев, кмет на община Созопол: Не изпитвам неудобство и от нищо не ме е срам, вървя по улиците спокойно
  11.09.2023 16:34      

Най-голямото ми удовлетворение е когато видя в очите на мой съгражданин радост от работат