Четвъртък, 28 Сеп 2023
    
Бургас Общество

За осма поредна година деца от Центъра за социална рехабилитация показаха своя порив за полет

  14.09.2023 15:02  
За осма поредна година деца от Центъра за социална рехабилитация показаха своя порив за полет

"Черноморски фар"

За осма поредна година деца от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Бургас показаха своя порив за полет чрез картини, които те самите са нарисували в часовете по арттерапия.

Изложбата е подредена в експоцентър „Флора“ и бе тържествено открита, като на празненството пристигнаха председателят на ОбС – Бургас проф. Севдалина Турманова, Zonta club Burgas, представители от Община Бургас и университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Свои поздрави отправиха проф. Турманова, Яна Вачкова, управител на Центъра, която отчете резултатите от предишната изложба и обясни, че със събраните средства се закупуват нови материали за предоставяне на качествена услуга.

Идеята възниква преди осем години от арттерапевтката Мина Джугларска, която е в основата на изложбите и идеята чрез изкуство децата да покажат своя стремеж към по-добър свят, в който те да се интегрират и живеят.

Фарове, цветя, пейзажи показаха в своите картини, които по нищо не отстъпват на професионални художници.

„Децата получават подкрепа по този начин, за да се справят с обучителни и интеграционни проблеми, а младежите могат да намерят работа и заслужено да печелят средства за интегриран живот в обществото“, заяви тя.

На събитието присъстваха много бургазлии, обичащи изкуството и винаги съпричастни на каузи. Изложбата е с откупки и е благотворителна, но е начин да се сдобиете с ценен подарък, като подпомогнете каузата на тези деца.

За доброто настроение се погрижиха деца от детска градина „Звездица-Зорница“, Народно читалище „Паисий Хилендарски“ и читалище „Фар“.

Изложбата бе закрита с продажба на по-голямата част от представените 60 картини, нарисувани от деца, младежи и доброволци.