Четвъртък, 14 Дек 2023
    
Бургас

В „Сарафово“ искат собствен полицейски участък, ОДМВР – Бургас: Няма нужда от такъв

  14.09.2023 12:15  
В „Сарафово“ искат собствен полицейски участък, ОДМВР – Бургас: Няма нужда от такъв

Георги РУСИНОВ

 

„Сарафово“ да има собствен полицейски участък. Това става ясно от входирано писмо до Община Бургас от главен експерт към квартала и ДЦАУ „Изгрев“ Борислав Томов. „Кметът на Сарафово“, както е по-известен сред съкварталците си, посочва, че населението на квартала непрекъснато расте.

„Към август 2022 българските граждани са били 5068 души, а чуждестранните – 901 души. През летния туристически сезон населението на квартала надхвърля 10 000 човека. Вследствие на това рязко нараства и обемът на престъпленията, хулиганските и противообществените прояви, както и броят на ПТП. Това изисква непрекъснато полицейско присъствие, за да се осигури спокойствие, ред и законност в квартала. В момента „Сарафово“ се обслужва от Пето районно управление – Бургас, като има само един полицейски инспектор, който отговаря за квартала. Това е крайно недостатъчно“, пише Томов.

Според него е необходимо да се предприемат действия по откриване на постоянен полицейски участък на територията на квартала.

„Такъв ще може да обслужва и кварталите „Черно море“ и „Рудник“, а също и село Брястовец, които са в близост. Това ще подобри сигурността и качеството на живота“, завършва писмото си Борислав Томов до директора на ЦАУ „Изгрев“ Станислав Андреев.

Потърсихме за коментар директора на Областна дирекция на МВР – Бургас старши комисар Емил Павлов дали наистина се налага разкриването на полицейски участък в „Сарафово“.

„Територията на квартала се обслужва от Пето районно управление – Бургас. Не се забелязва на този етап завишение на регистрираните престъпления в „Сарафово“ и в тази връзка ОДМВР – Бургас не предвижда откриването на полицейски участък там. Има изградена приемна, където всеки един жител може да отиде да подаде сигнал за нарушаване на обществения ред или за престъпление“, посочи той.

Директорът обясни, че в ОДМВР-Бургас имат предвид, че през лятото населението на „Сарафово“ се увеличава заради туристите.

„През летните месеци май – септември насочваме допълнителни сили натам, а не само от Пето районно управление. Има както от сектор „Специализирани полицейски сили“, които извършват обход на района, така и служители от отдел „Криминална полиция“, които предотвратяват извършванията на кражби, каквито преобладават основно през летния сезон по плажната ивица. Така че на този етап ОДМВР – Бургас се справя с наличния ресурс и в натоварените месеци май – септември пренасочваме допълнителни сили на Областната дирекция, за да подпомагат Пето районно управление“, заяви старши комисар Павлов.

За финал той отбеляза, че в сравнение с другите квартали и комплекси, Сарафово е най-спокоен и на територията му има регистрирани най-малко престъпления.

„Под общо регистрирани престъпления тук обхващаме, както случаите на кражби, така и притежанието на наркотици, управление след употреба на алкохол и наркотици. На общия фон мога да отбележа, че от началото на годината до настоящия момент на територията на квартала има регистрирани 25 престъпления, което сами може да отбележите, че е сравнително малка бройка“, завърши директорът на ОДМВР – Бургас.


Анкета

Мнения

Мнения Созопол
Тихомир Янакиев, кмет на община Созопол: Не изпитвам неудобство и от нищо не ме е срам, вървя по улиците спокойно
  11.09.2023 16:34      

Най-голямото ми удовлетворение е когато видя в очите на мой съгражданин радост от работат