Събота, 02 Дек 2023
    
Бургас

118 години пожарно дело в България

  14.09.2023 10:29  
118 години пожарно дело в България

Днес отбелязваме 118 години пожарно дело в България.

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р. България датата 14-ти септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.

По утвърдена традиция, огнеборците отбелязват своя професионален  празник със „Седмица на пожарната  безопасност”, като тази година тя ще се проведе от 11-ти до 17-ти септември. Организаторите провеждат множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението, като голяма част от тях са насочени към децата. Освен децата, служителите ще запознаят и техните родители с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар. Предвидени са освен тържествени събрания и поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Във всички районни служби са организирани дни на отворените врати и прием за граждани.

Пожарникари и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ. В някои от тях ще се включат  и ученици от националните състезания по бедствия, аварии и катастрофи. За подобряване на взаимодействието при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, ще се състоят работни срещи с кметове и представители на регионалните структури.