Сряда, 06 Дек 2023
    
Поморие

Поморие почете 138-годишнината от великото дело на Съединението

  06.09.2023 12:13  
Поморие почете 138-годишнината от великото дело на Съединението

Днес честваме 138-годишнината от обединяването на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 година народът ни написва един урок по Съпричастност и Единение. Много са страниците на този урок, но са много и поуките в него. Неслучайно дядо Вазов, който по най-точен начин чувства пулса на българите, казва, че един от големите уроци на Съединението е начинът, по който политици и държавници по онова време стъпват на висотата на своя народ в името на важната национална цел.

С полагане на венци пред паметните плочи на участниците в борбата за национално освобождение, днес Поморие отбеляза 138-та годишнина от Съединението на България. Цветя по повод светлата дата поднесоха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, общественици, жители и гости на града.

В предпоследната глава на романа „Нова Земя“  Вазов пише:

Революцията за съединението се извърши леко, тихо, бързо, безкръвно. Революцията я прегърна и я завърши народът, (..) а идеята за съединението беше срасната с душите и със сърцата на целия народ, тая идея беше повече от един инстинкт, тя беше един догмат, неоспорим, неоспоряем, посеян в дълбините на народното съзнание. Въпросът: „Добро ли е?“ никога от никого не биде подигнат; въпросът: „Време ли е?“ – той се задаваше.

 В памет на всички сърцати герои, усетили времето и написали страниците на този тежък урок, беше отслужен благодарствен молебен.

Денят на Съединението носи своите силни послания и днес, 138 години по-късно. Не защото България става по-голяма по територия, не защото става по-стабилна политически и икономически, а защото показва как един сломен народ, спъван векове наред в мъртвешки сън, може да се изправи на крака и да постигне териториална, но и духовна цялост.

Именно заради духовността, заради паметта и заради любовта към родното, днес,  в деня на Съединението, музейните обекти в Поморие ще работят при вход свободен. Чрез съвместна инициатива на Община Поморие и директора на обектите д-р Антон Карабашев днес всеки желаещ може да посети Историческия музей, Музея на солта, Античната куполна гробница и Посетителски център „Поморийско езеро“ безплатно.

Празничната програма ще продължи от 20.00 часа на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ с концерт на група „Мистик“ и прекрасни изпълнения на флейта и цигулка. „Група Мистик“ е амбициозен проект за съчетаване на струнни инструменти и модерно по темперамент звучене. Участниците са млади момичета, с висока квалификация като инструменталисти и любов към музиката.

При неподходящи метеорологични условия концертът на група „Мистик“ ще се проведе в залата на НЧ „Просвета 1888“.


Анкета

Мнения

Мнения Царево
Кметът на Царево: Никога не е имало такива валежи
  05.09.2023 13:24      

Река Велека се разлива в село Кости, обясни Георги Лапчев В Царево никог