Вторник, 26 Сеп 2023
    
Камено

Вижте системата за ранно предупреждение от наводнения в община Камено

  06.09.2023 09:54  
Вижте системата за ранно предупреждение от наводнения в община Камено

Система с датчици и камери ще следи нивата на водните басейни в община Камено. Десет точки са инсталирани и излъчват данни за притока на вода. Те са позиционирани на водосборни места по реките Айтоска, Русокастренска и Чакърлийска както и язовирите до с. Трояново и Кръстина.

Системата е свързана с тази на община Бургас и показва данни и от вече съществуващите, за да се получи обща картина при бързо покачване на водните нива. Центровете за ранно известяване на населението в двете общини ще разполагат с директен достъп до данните и своевременно алармиране.

„В навечерието на есента, когато сме най-уязвими от проливните дъждове, можем да сме спокойни, че сме обезпечени. Кметовете по населените места в общината ще могат да следят водните нива и да реагират бързо по всяко време, да предотвратим много трагедии като днешната, като тази която сполетя община Камено през 2017 година“, каза кметът Жельо Вардунски.

Той изказа съболезнования на семействата на жертвите от днешния проливен дъжд, потопил селищата по Южното Черноморие.

Към момента тече конфигурацията на системата, за да се определят критичните нива за всяко водно корито и задаването на модел за хода на притока в отделните водосбори.

Датчиците за ниво и камерите са снабдени със соларни панели, а технологията и софтуерът АКВА са от последно поколение като надграждат този, функциониращ в Софийска община.

Системата за ранно предупреждение от наводнения в община Камено е изградена с европейско финансиране в рамките на проект Co-PREVENT - Партньорство за превенция на бедствия и мониторинг на околната среда в зоната на Черноморския басейн, eMS Ref No: BSB – 802. Проектът има за цел да осигури безопасност и по-добра среда за живот на хората чрез подобряване на сътрудничеството между заинтересованите страни, участващи в превенцията и управлението на бедствия. Дейностите обединяват институции от Турция, България, Гърция и Молдова за разработване на общи иновативни механизми за подобряване на обмена на данни и системите за трансграничен обмен на информация за околната среда и превенция в рамките на Черноморския басейн. Водещ бенефициент е Главна дирекция по горите на Истанбул, Турция в партньорство с Община Камено, ГД „Извънредни ситуации“ при Министерството на вътрешните работи на Република Молдова и организация за местно развитие Анатолоки – община Солун, Гърция.

Свободен достъп до част от данни в системата може да бъде получен на: https://kam.acwa.app/mapWidget


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Средец
Кметът на Средец Иван Жабов : Тръгвам към следващия вот със самочувствие от добре свършената работа
  26.09.2023 15:19      

Силвия Шатърова ПП ГЕРБ в Средец регистрира днес в ОИК документи за участие в местния вот