Сряда, 22 Nov 2023
    
Бургас

Безсрочни протести обявиха жителите на Долно Езерово

  23.08.2023 13:18  
Безсрочни протести обявиха жителите на Долно Езерово

Близо 300 души излязоха вчера на мирен протест в квартал Долно Езерово. Хората изразиха своето недоволство от качеството на работа и разкопаните улици в квартала в следствие на подмяната на канализацията, както и изразиха ясно своето искане за изграждане на нов път между Бургас и кв. Долно Езерово.

Организаторите обявиха, че протестът става безсрочен докато не бъдат изпълнени исканията им.

Един от наболелите проблеми на хората е разбитият път между Бургас и  Долно Езерово. Отсечката е натоварена не само от автомобилите, които преминават за кварталите и околните населени места Равнец, Полски извор и Братово, а и от множеството тирове и цистерни, които обслужват „Лукойл“ и предприятията в близост.

„Жителите на квартала си задават въпроса защо отношението към тях от страна на общината и институциите, е като към „второ качество хора.“ Правата  и интересите ни не се зачитат, в резултат на което се влошава качеството ни на живот и удовлетвореност, които не са свързани само с личното материално, образователно и културно състояние. Години наред слушаме само обещания, но конкретни действия насочени към подобряване на условията на живот в квартала, неговата инфраструктура или качеството на въздуха, който дишаме   не се наблюдават. Ето защо ние няма да се примирим и ще отстояваме правото си на качествен живот“, заяви Мариета Рохова – организатор на протеста и председател на СНЦ „Долно Езерово.

Повече от година кварталът е разкопан заради подмяната на канализационната и водопреносната  мрежа. Улиците тънат в прах, а яснота дали и кога ще има възстановяване на асфалтовите настилки няма.

„Станахме свидетели на порочната практика фирма без техника да спечели обществена поръчка и в последствие да възложи проекта на подизпълнител. Има занижено качество на работа, именно затова едно от исканията е да се направи ревизия на проекта, за да не се случи отново ремонт на ремонта,“ заяви Васил Иванов, който е част от сдружението и един от инициаторите на протеста.

В Долно Езерово беше даден старт и на подписка, която за по-малко от час събра над 280 подписа. Подписката ще продължи като ще бъде разпространена в търговските обекти и пенсионерските клубове в квартала и в последствие ще бъде входирана заедно с исканията до МРРБ.

 

Ето ги и официалните искания на протестиращите:

1. Извършване на проверка по изпълнението на ИНТЕГРИРАН ВОДЕН ПРОЕКТ за област Бургас, финансиран от ОП „Околна среда 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд относно качеството на работа и на вложените материали при изпълнението.

2. Изцяло изграждане на нова пътна настилка и тротоари на местата, на  които са извършвани ремонтни дейности при изпълнение на същия проект.

3. Изграждане на нов път между Бургас и кв. Долно Езерово - улица „Одрин“.

Към събитието се присъединиха г-жа Антоанета Манолова – директор ЦАУ „Долно Езерово“, както и част от организаторите на протестите в кв. „Лозово“.

Днес кметът Димитър Николов на спешна среща с новия директор на ВиК-Бургас изрази остра позиция срещу забавените и качествени ремонти


Анкета

Мнения

Мнения Царево
Защо един от безапелационните кметове на ГЕРБ в Бургаска област – Георги Лапчев, излиза от битката за местния вот
  22.08.2023 13:47      

Силвия Шатърова Един от безапелационните кметове на ГЕРБ за Бургаска област – Георг