Вторник, 21 Nov 2023
    
Айтос

Три партии искат секретарското място в ОИК -Айтос за местния вот

  22.08.2023 16:10  
 Три партии искат секретарското място в ОИК -Айтос за местния вот

Във връзка с насрочените местни избори за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г., кметът Васил Едрев покани упълномощените представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание, на консултации за определяне състава на Общинска избирателна комисия /ОИК/ Айтос.

В кабинета на кмета дойдоха представители на Коалиция ГЕРБ-СДС, на Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", Партия "Възраждане", Партия "Движение за права и свободи", Коалиция "БСП за България", Партия "Има такъв народ".

Местните политици се споразумяха съставът на ОИК- Айтос да бъде от 11 членове. От Коалиция ГЕРБ-СДС предложиха за председател на ОИК досегашния шеф на комисията, юристът Силвия Желева. Никой от политическите лидери не оспори правото на ГЕРБ-СДС да оглави комисията. Не беше оспорено и искането на Партия "Има такъв народ" да има Зам. председател на ОИК.

Спорът беше между две партии и една коалиция - Партия "Възраждане", Партия "Движение за права и свободи" и Коалиция "БСП за България" - всички поискаха да имат свой Секретар в общинската избирателна комисия. До края на консултациите не се стигна до компромиси - нямаше разбирателство, кой да поеме длъжността.

В крайна сметка, Председателят ще е на ГЕРБ - СДС, ИТН ще има Зам. председател, а ЦИК ще решава казуса с избора на Секретар, измежду трима Зам. председатели, предложени в протокола от община Айтос.


Анкета

Мнения