Вторник, 07 Nov 2023
    
Бургас

Бургас събра ученици от Индонезия, Румъния и България на Международен летен математически лагер

  08.08.2023 17:27  
Бургас събра ученици от Индонезия, Румъния и България на Международен летен математически лагер

В Бургас стартира първият по рода си Международен летен математически лагер за ученици. В него участват повече от 30 ученици и преподаватели от България, Индонезия и Румъния.

Началото на образователния форум бе дадено днес в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, а на нея присъстваха световноизвестният математик доктор Вен Хсиен Сун, който е и председател на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание, кметът Димитър Николов и преподаватели.

„Благодаря на кмета Димитър Николов и неговия екип, затова, че посветиха много от времето си, за да проведат Международното математическо състезание Бургас 2023 успешно. Благодаря им също за организацията за провеждането на първия Международен летен математически лагер в Бургас. Аз съм особено щастлив да видя пред себе си такава голяма група от интелигентни млади и позитивни хора, което ме прави оптимист, че ни предстои светло бъдеще“, каза при откриването на форума доктор Сун.

„Когато се видя с моя приятел доктор Сун, се зареждам с позитивна енергия, защото, когато той дойде в Бургас, тук се случват прекрасни неща. Той ще остане завинаги в историята на град Бургас като един негов голям приятел. Искам специално да благодаря на Математическата гимназия в нашия град, която е един инкубатор на таланти и непрекъснато ни изненадва с успехи на своите талантливи възпитаници. През следващите дни Бургас е математика и математиката е Бургас“, каза при откриването на Международния математически лагер кметът Димитър Николов.

Самият доктор Сун също ще е сред лекторите по време на кампуса. Обучението на младите математици ще продължи 10 дни, като ще бъде разделено на два етапа. По време на първата част изявени специалисти ще изнасят лекции на учениците на различни теми. Във втората част децата ще бъдат разделени на групи и ще правят математически изследвания. В края на своите проучвания те ще обобщят постигнатите резултати в доклади, които ще представят пред всички участници.

Община Бургас е подготвила за участниците богата програма, която ще им позволи да опознаят културно-историческото наследство на региона. Специален поздрав към участниците отправиха изпълнителите от формация „Морски песъчинки“ с ръководител Милена Добрева.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Адвокат Мариана Праматарова: Насилени жени има от целия социален спектър
  05.08.2023 13:27      

Мариана Праматарова е адвокат и доктор по културно-историческо наследство. Автор е на