Вторник, 07 Nov 2023
    
Крими Мнения

Какви проблеми изникват с промените за отнемане на автомобили на пияни и дрогирани шофьори?

  08.08.2023 16:26  
Какви проблеми изникват с промените за отнемане на автомобили на пияни и дрогирани шофьори?

Георги РУСИНОВ

 

От днес в сила влязоха промени в Наказателния кодекс, които касаят отнемане на автомобили на шофьори, употребили наркотици и на такива с над 1.20 промила алкохол. Ако автомобилът пък не е собственост на провинилия се водач, то същият ще трябва да заплати глоба, равняваща се на себестойността на автомобила. 

Изникват няколко въпроса, на които се надяваме да получим отговор от МВР и Прокуратура – къде ще се съхраняват отнетите автомобили например. Междувременно потърсихме адвоката по наказателни дела Калоян Кръстевич за коментар.

„На всички ни е ясно, че няма къде да се съхраняват автомобилите, които ще се отнемат по този ред. Повече от сигурно е,  че тях ще ги съхранява МВР, понеже те ще се изземват като веществено доказателство още при образуването на досъдебно производство. Само че всички виждаме дворовете на районните управления във всички градове, които са претоварени от автомобили, иззети като доказателства. Тези автомобили събират прах, а на практика никой не ги охранява. Минават месеци, понякога и години и през това време те се амортизират, губят стойността си, а от някои изчезват и скъпи авточасти и принадлежности“, коментира той.

Вторият проблем според него е, че тези законови изменения са били приети прекалено бързо и „на парче“, без да се проведе сериозен обществен дебат. „А целта на това обсъждане е именно да се съберат становищата на специалисти, които могат не само да критикуват предложенията, но могат и да предложат конструктивни идеи. Опити за отнемането на МПС при такива деяния се инициират от години, но според мен и в този случай не се е стигнало до смислено законодателно разрешение на този проблем“, поясни той.

Адвокат Кръстевич добави, че понастоящем с тези промени тихомълком са приети изменения не само на съставите на транспортните престъпления,  а и за престъпленията, касаещи трафика на мигранти. При тях също ще се отнемат МПС, ако са собственост на водачите, или ще се налага наказание глоба, която ще е в размер на равностойността на същите МПС, когато те са собственост на друго лице.

„Тези равностойности, които се залагат в закона като понятие, повличат необходимостта от изготвянето на оценки, които се изготвят от вещи лица - оценители. Това означава, че вещите лица ще бъдат залети от работа и от задачи за експертизи, които ще трябва да изготвят – скоростно, защото МВР винаги бърза. Това ще са огромни разходи за МВР и/или за Прокуратурата. Няма да коментирам въпроса, че при извършването на такова престъпление,  деецът вече ще се наказва с наказание лишаване от свобода, с наказание глоба и отделно с още едно наказание глоба, която ще се равнява на стойността на автомобила, когато той не собственост на водача. За пример можем да си представим шофьор на нов автобус, който струва половин милион лева - например. Този шофьор работи за заплата от 2000 лева на месец. Как такъв деец ще изплаща този половин милион за това МПС, което никога не е било негово? Такъв човек ще бъде заробен с този дълг докато е жив, при голяма вероятност за прехвърляне на този дълг върху неговите наследници, когато той почине" заяви юристът.

Същият състав на транспортно престъпление важи и за въдухоплавателните средства и тяхната равностойност също подлежи на отнемане.

Адвокат Кръстевич смята, че тези изменения са неуместни.

„Предусещам огромни затруднения в работата ми като защитник по наказателни дела. Най-малкото, защото всички ще бъдем затруднени в резултат на тези изменения на закона, изпълнени поради популизъм. Вместо да се разрешават, проблемите се мултиплицират, те стават все повече и повече и всичко това се дължи на обстоятелството, че в днешно време законите се изменят или приемат от хора, които не познават добре тази материя и не могат да си представят цялата картина. Това води до катастрофални последствия“, завърши той.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Адвокат Мариана Праматарова: Насилени жени има от целия социален спектър
  05.08.2023 13:27      

Мариана Праматарова е адвокат и доктор по културно-историческо наследство. Автор е на