Вторник, 07 Nov 2023
    
Бизнес

НОИ отчита ръст на трудовите злополуки тази година

  08.08.2023 14:41  
НОИ отчита ръст на трудовите злополуки тази година

Ръст на трудовите злополуки у нас. Според статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) от началото на годината у нас са засечени около 1300 нарушения, което е с 5% повече,  отколкото за същия период на 2022 г.

Петко Стефанов работи в строителната фирма, която сортира жълтите павета пред Народното събрание. „Разполагаме с медицински екип, светлоотразителни жилетки и ръкавици”, разказва той.

До момента Стефанов не е ставал свидетел на инциденти по време на работа, а в горещите дни има създадени достатъчно добри условия на терен. „Спазваме почивките си, имаме студена вода, безалкохолно, доволни сме”, споделя още той.

По данни на НОИ от началото на годината до момента са станали 1269 злополуки на работните места. Като инцидентите при мъжете са се увеличили с близо 13%. Според експертите причините са свързани с неглижиране на правилата за безопасност.

„Рисковите професии са строителството, металургия, химия. Условията на труд, за съжаление, в по-голямата част от българските предприятия са далеч от това, което трябва да бъдат”, разказва  Огнян Атанасов от КНСБ.

А високите температури изискват извънредни мерки от работодателите, припомнят от Инспекцията по труда. По думите на главен експерт Ваня Джупанова при работата на открито са необходими по-чести почивки.

Служителите имат право да откажат да работят, ако условията на труд застрашават здравето им, категорични са от Главна инспекция по труда. Оттам посочват, че могат да бъдат сигнализирани по всяко време, след което ще последва проверка. Санкциите, които са определени в Кодекса на труда, са от 1500 до 15 000  лева.

За първите шест месеца на 2023 година инспекторите са затворили 283 обекта.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Адвокат Мариана Праматарова: Насилени жени има от целия социален спектър
  05.08.2023 13:27      

Мариана Праматарова е адвокат и доктор по културно-историческо наследство. Автор е на