Понеделник, 23 Oct 2023
    
Крими

Край след 15 години: Затвор за убийците на бизнесмена Стоян Стоянов

  24.07.2023 17:22  
Край след 15 години: Затвор за убийците на бизнесмена Стоян Стоянов

Собственикът на фирма "Гранити" беше убит през 2008 г.

 

15 години след убийството на собственика на фирма „Гранити“ Стоян Стоянов, Върховният касационен съд (ВКС) сложи край на процеса срещу петимата подсъдими.  На 20 години затвор са осъдени подсъдимите за отвличането и убийството на бизнесмена – Станислав Михайлов и Стоян Петров. Признат за виновен и осъден на 18 години затвор е и съучастникът Стоян Колев, съобщава "24 часа". 

Оправдан още на първа инстанция беше частният съдебен изпълнител Галин Костов, а при трите разглеждания на делото, апелативните съдии оневиняваха и Нено Стоянов, който първоначално беше осъден на 17 години затвор, но сега е окончателно оправдан. Осъдените трябва да платят и 700 000 лева обезщетения на близките на убития.

Престъплението бе извършено през 2008 г., когато бургаският бизнесмен изчезна в нощта срещу 6 март. По случая първите арести бяха извършени няколко месеца по-късно, като нямаше информация да е искан откуп. Тялото на Стоян Стоянов бе открито през есента на 2009 г. Обвиняеми по процеса за неговото убийство са Станислав Михайлов, който е в неизвестност от 2008 г., Галин Костов, Нено Стоянов, Стоян Колев и Стоян Петров.

Още при първите задържания бе обявено, че един от физическите извършители на убийството също вече не е между живите, а като мотив бе сочен сблъсък на интереси за атрактивен терен.

В мотивите си ВКС пише, че наказанията са снизходителни  заради необходимостта да бъде отчетен неразумно дългия срок на делото.


Анкета

За кой кандидат за кмет на Община Бургас ще гласувате?


Резултати

Мнения

Мнения
Министърът на туризма застана на страната на потребителите в спора със скъпите стекове
  23.07.2023 15:25      

Зарица Динкова защити клиента, когото заведение поиска да съди Министъръ