Неделя, 22 Oct 2023
    
Бургас Общество

Врякащите гларуси стигнаха до Парламента

  23.07.2023 09:43  
Врякащите гларуси стигнаха до Парламента

Опасност или чар! Свръхпопулацията на птиците в Бургас не била толкова заплашителна, твърди екоминистърът

 

Силвия ШАТЪРОВА

 

Врякащите гларуси в Бургас и хищното им поведение през последните години стигна до Парламентарен контрол и питане на бургаския депутат от ИТН Ивайло Вълчев. Явно романтиката у поета вече е отстъпила на прагматиката след като е отправил въпрос до министъра на околната среда и водите Юлиян Попов за мерките за справяне със свръхпопулацията на жълтокраката чайка в крайбрежните райони на Бургас, която според него представлява опасност за здравето на жители и гости.

Според отговора на министъра става ясно, че свръхпопулация няма, като е дадена справка за периода от 2013 до 2022 година. Най-висока е била популацията им през 2019 година, когато са достигнали 21 599 броя. От 2004 година до 2020 година броят им е нараснал четири пъти.

Министърът припомня, че са невъзможни мерки, защото са забранени улавянето или убиването на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи за задържането на екземпляри, разрушаването на гнезда.

Министърът може да се намеси с мерки, когато е налице свръхпопулация, става ясно от отговора на депутата Ивайло Вълчев.

Изключения се правят, ако вредят на общественото здраве и безопасност, на въздушния транспорт, на селскостопанската продукция.

В МОСВ нямат данни за пренасяне на епидемия и болести от жълтокраки чайки. Наличието на такова обстоятелство може да бъде мотив за предприемане на конкретни мерки в предвидените в Закона за биологичното разнообразие изключения.

Министърът обаче дава препоръки на черноморските общини – контейнерите и кофите за смет да са затворени.

Затворените контейнери са едно от решенията, които бавно могат да решат проблема с популацията

Друга препоръка е рибарите да не изхвърлят мъртва риба. Гларусите гнездят по покривите, като е възможно да се поставят шипове, модели на грабливи птици, звукови репеленти, които да ги отблъскват.

Министърът заключава, че гларусите са символ на морето и съжителстват с туристи и жители на градовете.

Ако популацията нарасне застрашително, може да се направят изключения от Закона за биологичното разнообразие.

Темата с гларусите и тяхната агресивност не занимава за първи път местните и национални политици.

По идея на общинските съветници Манол Тодоров и Стоян Грозев те бяха предмет на дискусия и в Общинския съвет, като тогава се роди достатъчно фолклор по темата. Събра се комисия, но на едно от нейните заседания млади последователи на Грета Тунберг категорично са се обявили против мерки за ограничаването на популацията им.

Бургазлии са разделени на романтици и прагматици по темата. Едни са за романтиката, а други заявяват, че през последните години птиците стават все по-мързеливи, не си търсят храна, разнасят зарази и дори се хранят с гълъби, врабчета, зайчета по полето, и то живи. Все повече не проявяват страх и не се крият дори от хора по терасите, където отмъкват какво-що видят.

От ИТН заявиха,  че са отправили питане до директора на бургаската Екоинспекция Павел Маринов.

 

 


Анкета

За кой кандидат за кмет на Община Бургас ще гласувате?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Д-р Желязков, личен лекар:   Летните вируси продължават до 3 дни
  22.07.2023 17:00      

Настинки. Опасни са за децата