Сряда, 13 Сеп 2023
    
Бургас

Проф. Христо Бозов е новият ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ /ОБНОВЕНА/

  14.06.2023 17:19  
Проф. Христо Бозов е новият ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ /ОБНОВЕНА/

Проф. Христо Бозов бе подкрепен от 205 души, участвали в провелото се днес гласуване за нов ректор на Университет „Проф.д-р Асен Златаров“.

Досегашният ректор проф. Магдалена Миткова завършва втория си мандат и няма право на трети.

Проф. Бозов бе единственият подал документи за поста.

 Досегашният декан на Медицинския факултет получи внушителна подкрепа от страна на преподаватели и студенти в Общото събрание на висшето училище.

Проф. Бозов представи визионерската си програма за управление, в която залага на иновативност, приемственост и екипна работа. Сред амбициозните му цели е създаване на Факултет по фармация и нови актуални специалности. Работата по Факултета по фармация вече е в ход, а сред другите приоритети на новия ректор е и откриването на първи филиал на университета извън границите на Бургас.

Проф. Христо Бозов има стратегия за привличане на повече български и чуждестранни студенти, както и за развитие на научната дейност в посока реализация на науката в практиката, включително и създаване на собствени продукти.

Важен акцент в програмата е и стимулирането на студентите да се развиват в академичната среда, да имат възможност да работят в университета, като най-изявените да бъдат привличани и като преподаватели.

Ректорът ще работи и за построяването на модерен корпус на територията на кампуса, в който да се помещават библиотека от ново поколение, новият факултет и специалности.

Проф. Бозов поема поста от дългогодишния и успешен ректор на ВУЗ-а проф. д-р Магдалена Миткова. В емоционално слово тя се обърна към колегите си като акцентира, че се гордее с всеки един от тях. Те от своя страна й благодариха за всеотдайната работа за развитието на университета.

Кой е проф. Христо Бозов?

Бургазлии познават проф. Бозов като успешен мениджър на Общинския онкологичен център – Бургас, като декан на Факултета по Обществено здраве и здравни грижи в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, а в последствие и на новосформирания Медицински факултет.

Проф. Бозов е анестезиолог-реаниматор, с придобити специализации в САЩ и Белгия. Интересен факт от лекарската му кариера е работата му като доктор на подводница във ВМС, управлявал е бившата Военноморска болница във Варна, има опит като директор и в други медицински заведения.

От 2004 г.  е „доцент”, а от 2015 г . - „професор” и ръководител

Катедра по анестезиология, морска и  интензивна  медицина към ВМА.

В продължение на 5 години проф. Бозов е зам.-кмет по здравеопазване и социални дейности на Община Варна.

Новият ректор на бургаския ВУЗ два пъти е удостояван с държави награди: нагръден знак „За вярна служба под знамената” – 3-та степен през1998 г. и 1-ва степен през 2008 г.

Проф. Бозов е председател на Българското научно дружество по обществено здраве.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Андрей Новаков: Доживях румънски колеги да  говорят, че България им тежи по пътя за Шенген
  13.06.2023 17:15      

Георги Русинов Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков изслушването на Иван Гешев